Kim F på Vega scene

«Kim F» handler om menneskerettighetsforkjemperen Kim Friele og hennes kamp for lesbiske og homofiles rettigheter. Den nyskrevne forestillingen er en co-produksjon mellom Den Nationale Scene i Bergen og Teater Innlandet/DNS. Til helgen spilles stykket på Vega scene i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Kim Friele (83) var leder i DNF-48 (forløperen for FRI) i årene 1966–1971, og var ansatt som generalsekretær fram til 1989. Få norske kvinner har hatt like stor betydning for så mange mennesker som henne. Hennes innsats har vært sterkt medvirkende til at forbudet mot homoseksuelle handlinger mellom menn ble opphevet i 1972, at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1978, og til at Norge i 1981 utvidet straffelovens paragrafer mot rasisme til også å gjelde diskriminering i forbindelse med seksuell legning.

Hun ble Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2000, og da NRK fem år senere kåret «århundrets nordmenn», var det bare Kong Olav, Einar Gerhardsen og Erik Bye som fikk flere stemmer enn Kim. Sånn sett kan hun regnes som «århundrets kvinne» med utelukkende menn foran seg på lista. Kåringen var SMS-basert og over 400 000 nordmenn stemte i løpet av året.

I 1982 gikk Kim Friele sammen med Wenche Lowzow gjennom Oslo sentrum i det aller første homotoget i Norge.
I 1982 gikk Kim Friele sammen med Wenche Lowzow gjennom Oslo sentrum i det aller første homotoget i Norge.

Regissør er Audny Chris Holsen og hennes samboer Linn Løvvik spiller Kim Friele, mens Anna Dworak spiller hennes store kjærlighet, Wenche Lowzow i stykket. Alle de andre mannlige og kvinnelige rollene i stykket spilles av Steffen Mulder, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten.

Holsen teaterstykke er en hyllest til kjærligheten, livet og kampene hennes. Den Nasjonale Scene (DNS) og Teater Innlandet har samarbeidet om å lage en personlig og politisk forestilling om Norges mest kjente lhbt–aktivist. Men «Kim F» er også en fortelling om Norge. Hvem vi var for 70 år siden, og hvem vi er i dag.

Regissøren Audney Chris Holsen forteller i intervjuet hun gjorde med Blikk i desembernummeret, at stykket er basert på Kims liv og kamper, men ikke en dokumentar: «Stykket er på mange måter blitt en feiring av henne. Hun har en unik livsbegjærende kraft i seg, og det er det vi prøver å formidle. […] Men vi har måttet velge bort mye for å få plass innenfor de 90 minuttene forestillingen varer. Noen kamper er så åpenbare at de må være med, og vi har prøvd å yte livshistorien hennes rettferdighet.

«Kim F», Fredag 22. februar, to forestillinger lørdag 23. februar og to forestillinger søndag 24. februar, Vega scene, Hausmanns gate 30, Oslo. Info: teaterinnlandet.no og vegascene.no

Powered by Labrador CMS