Nyheter

Anne Grete Preus får sin egen gate

Publisert

.

En gatestubb i Fjellvegen i Haugesund får det nye navnet Anne Grete Preus’ gate.

– Gatenavnkomiteen har i en tid sett på muligheten til å oppkalle en gate etter Anne Grete Preus, etter at hun døde i 2019, 62 år gammel, skriver geodataingeniør Monica Nesheim i høringsnotatet til saken.

Navneendringen kommer etter en oppfordring om at historiske kvinnenavn skal prioriteres ved navnsetting av gater i Haugesund.

– Anne Grete Preus var født i Haugesund og følgelig bør hun regnes med blant kunstnere og artister relevante for Haugesund. Anne Grete Preus var en norsk sanger, musiker og låtskriver. Hun hadde bakgrunn fra rockebandene Veslefrikk og Can Can, og ga totalt ut ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988. Hun mottok flere priser, blant annet fire Spellemannpriser.

Preus bodde i Haugesund de syv første årene av livet sitt. I et intervju med Haugesunds avis i 2007 fortalte Preus om oppveksten i kystbyen.

– Min første musikalske opplæring fikk jeg ved den katolske barnehagen i Haugesund. En fantastisk barnehage. Nonnene var veldig eksotiske, en av de het Cordulla. Vi spilte teater og opptrådte, sa Preus.

– Jeg har gode minner fra Haugesund. Min far var logoped, derfor flyttet vi hit, men foreldrene mine ville ha luftforandring og flyttet så østover. Det tok 24 timer å legge fra meg haugesundsdialekten min.

Powered by Labrador CMS