Pride

Baltic Pride – fra motstand til medgang

Over 10.000 deltok i paraden under Baltic Pride i Vilnius lørdag. Deltok gjorde også Norges likestillings- og diskrimineringsombud, Bjørn Erik Thon og Oslo ordfører Marianne Borgen.

Baltic Pride i Vilnius.
Publisert Sist oppdatert

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), Bjørn Erik Thon har denne uka vært i Vilnius, Litauen for å delta på Baltic Pride.

– LDO er her for å vise solidaritet og støtte, fordi vi vet at lhbtq+ motstanden er stor i mange Øst-Europeiske land, inkludert Litauen, sier Thon til Blikk.

– Jeg har deltatt på flere arrangementer og møtt andre ombud, politikere, og sivilt samfunn fra hele Europa, der vi har delt erfaringer i forbindelse med kampen for bedre rettigheter for lhbtq+ personer, sier Thon, som også gikk i lørdagens Baltic Pride-parade.

– Det var utrolig stort. Det var minst 10.000 i paraden, og langs paraderuten var det bare smil, sier Bjørn Erik Thon.

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon i Baltic Pride-paraden.

Fra røykbomber til regnbueflagg

Oslos ordfører Marianne Borgen, Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg og Arbeiderpartiets Jon Reidar Øyan er også på plass i Vilnius. Delegasjonen representerer Oslo kommune på Baltic Pride.

– Sist jeg var i Vilnius, var i 2007, da jeg var leder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring og deltok på ILGA Europe sin konferanse. Den gang stod det demonstranter utenfor hotellet vårt hver eneste dag med plakater hvor det sto «Lithuania are no gay zone – Go home!». På utestedet hvor vi konferansedeltakerne var samlet første kvelden, ble det kastet inn røykbomber mens vi var der. Vi måtte ha livvakter når vi gikk rundt i byen i grupper, og vi ble konstant ropt etter og sjikanert. Ordføreren den gang, nektet oss å arrangere en Pride-parade gjennom byen, sier Øyan til Blikk.

– Mye har skjedd siden den gang, heldigvis. Denne gangen er det ordføreren i Vilnius som har invitert oss som sine gjester.

Oslos ordfører Marianne Borgen og bystyrerepresentant Jon Reidar Øyan (Ap) i Baltic Pride-paraden.

Med handlingsplan i bagasjen

Delegasjonen fra Oslo kommune har deltatt på seminarer og panelsamtaler, og lørdag gikk de i paraden sammen med blant andre LDO, de nordiske landene sine ambassader og selvsagt Den norske ambassaden i Litauen, Norvegijos ambasada Lietuvoje.

– Paraden var fantastisk. Bare en håndfull motdemonstranter, og ellers bare glede.

Ordfører Borgen, Jon Reidar Øyan og Anne Haabeth Rygg reiste ikke tomhendt til Vilnius og Baltic Pride.

– Vi har oversatt Oslo kommunes skeive handlingsplan til engelsk, og delt den med Vilnius’ ordfører Remigijus Šimašius og andre sentrale aktører. Litauen er på rett spor, men de har en vei å gå, sier Øyan til Blikk.

f.v. ordfører i Vilnius, Remigijus Šimašius, Oslos ordfører Marianne Borgen, Anne Haabeth Rygg (H) og Jon Reidar Øyan (Ap).

Takker Vilnius kommune

– Jeg er stolt av hva vi har oppnådd i dag, med hjelp fra kommunen. Støtten fra Vilnius kommune har vært avgjørende for å kunne skape en trygg og inkluderende Pride for det lokale lhbt+ miljøet, ikke bare på denne Pride-dagen, men hver eneste dag, sier Vladimir Simonko, leder for den nasjonale lhbt+ organisasjonen, Lithuanian Gay League.

– Jeg er glad for at så mange mennesker, organisasjoner og bedrifter deltok i marsjen for like rettigheter og fred, og at Baltic Pride har blitt en tradisjon i Vilnius, sier Simonko.

Ifølge ordfører i Vilnius, Remigijus Šimašius, har byen gjennomgått betydelige endringer, og jobber hele tiden for å at byens innbyggere og tilreisende skal bli mere tolerante og respektere alle mulige miljøer.

– Vilnius promoterer verdier som sier at alle skal få være slik de er. Byen og dens innbyggere har tilegnet seg en sterk sans for toleranse og respekt for hverandre. Denne festivalen og regnbuefargene som pryder gatene i dag, symboliserer byens støtte til kampen for like rettigheter, sier Remigijus Šimašius.

Powered by Labrador CMS