Suranne Jones i rollen som Anne Lister.

Smart og rørende Gentleman Jack

HBOs «Gentleman Jack» er et historisk drama basert på dagbøkene til den prominente landeieren og industrialisten Anne Lister.

Publisert Sist oppdatert

HBOs «Gentleman Jack» er et historisk drama basert på dagbøkene til den prominente landeieren og industrialisten Anne Lister.

I 2010 laget BBC 2 dramaserien «The Secret Diaries of Miss Anne Lister», basert på dagbøkene til Anne Lister (1791–1840). Hun hadde allerede fra ung alder et klart bilde av sin egen legning og identitet. Som trettenåring hadde hun forhold til ei av de andre jentene på kostskolen, og hun ble utvist da dette ble oppdaget. Flere affærer fulgte, men da hun arvet et gods av tanta, ga det henne økonomisk frihet til å leve slik hun selv ønsket.

Hun var en rik og uavhengig arving i Yorkshire som gikk under navnet Gentleman Jack. Men det ble også forventet at hun skulle gjenåpne familiens gamle kullgruve, og at hun skulle gifte seg godt. Gjennom hennes kodete dagbøker får vi et unikt innblikk i livet til en inspirerende kvinne som har blitt kalt Storbritannias første moderne lesbe. Filmen med regissøren James Kent, var et britisk periodedrama på sitt ypperste og mest lidenskapelige, og vant juryprisen for beste internasjonale drama under Outfest i Los Angeles samme år.

Mesteparten av dagbøkene hennes var skrevet i koder og handler i stor grad om hennes romantiske og seksuelle forhold til andre kvinner. «I love and only love the fairer sex and thus beloved by them in turn, my heart revolts from any love but theirs», skrev hun i de nå dekodete dagbøkene sine.

I tillegg skrev hun om reisene sine, forretningsforetak og datidas samfunnsstruktur. Dagbøkene hennes er blant annet av disse grunner registrert på UNESCOs verdensarvliste.

23. april fikk en ny serie om Anne Lister (spilt av Suranne Jones) og hennes spennende liv sendestart på HBO og BBC One. «Gentleman Jack» er på åtte episoder og er basert på dagbøkene og avslører intime og private detaljer ved livet hennes. Serien følger hennes kamp for å gjenoppbygge hjemmet Shibden Hall, og å få lov til å gifte seg med en annen kvinne. Den tar for seg livet på godset og samspillet med tjenerne, feider med konkurrenter og menn, og ikke minst livet med Ann Walker, kvinnen som ville bli hennes kone, spilt av Sophie Rundle. I 1834 gikk de til nattverd sammen, noe de anså som en form for bryllup og betraktet seg selv som et ektepar etterpå.

Serien er laget av regissøren og manusforfatteren Sally Wainwright, som har en lang karriere bak seg fra britisk film og tv, og omtaler Lister som en av de mest spennende kvinnene i britisk historie.

Powered by Labrador CMS