Utstilling

Paulina Tamara og Anne Lister på Kunstplass

Lørdag åpner utstillingen «I am an enigma even to myself and do excite my own curiosity».

Paulina Tamarea "Walked about Bolkesjø" (2022), 128 cm x 80 cm (Eikeramme).
Publisert

Kunstplass presenterer fotokunstner Paulina Tamara med video og fotoserien «Walked about».

Fotografiene ble tatt da hun og Kunstplass fulgte vognsporene etter dagbokskriveren Anne Lister (1791-1840) som besøkte Norge i 1839 sammen med sin kone Ann Walker (1803–1854). Tittelen «I am an enigma even to myself and do excite my own curiosity» er et sitat av Anne Lister, en kvinne som utfordret samfunnets forventninger til hva og hvem en kvinne skulle være i hennes samtid. Hun er også kjent som «Gentleman Jack» fra HBO serien. Paulina Tamara vil i tillegg til nye landskapsfotografier, presentere lekne og finurlige vandringer inn i de private bildene til fotografene Marie Høeg (1866–1949) og Bolette Berg (1872–1944). Disse bildene er også en del av utstillingen «Over regnbuen» som vises på Preus museum frem til 8. januar.

Henriette Stensdal har laget en dokumentarvideo om Anne og Anns reise i Norge, og en serie «nærbilder» tegnet med jerngallusblekk, inspirert av Anne Listers dagbøker. Anne Lister skrev detaljerte dagbøker om sitt daglige liv. En sjettedel av dagbøkene er skrevet i en kode, utviklet av henne selv, og handler om sine lidenskapelige kjærlighetsforhold med andre kvinner. Det er nettopp disse kodene Stensdal har forstørret til å bli abstrakte, vakre og poetiske tegninger. Utstillingen ærer tiden og de lesbiske foregangskvinnene som har levd før oss.

Paulina Tamara er en fotokunstner på vandring med base i Bergen. Hun har en Master i fotografi fra University for the Creative Arts (UCA) i London og har stilt ut på en rekke museer og samtidskunstgallerier i Norge. Gjennom bildene sine undersøker Tamara ideer om identitet og (skeiv) kultur, og hun har portrettert skeive miljøer i Norge i en årrekke. Hun var nylig med på fotofestivalen Oslo Negativ, og stiller for tiden også ut serien «Dei andre» i utstillingen «Over regnbuen» ved Preus Museum, kuratert av Hilde Herming. I utstillingen «Skeivt uteliv» / "Gayclubbing", kuratert av Kunstplass i samarbeid med Skeivt Arkiv, stilte hun i 2017 ut over 100 polaroidbilder i en serie om den Rosa elefanten i rommet på Historisk Museum i Oslo, som året etter vokste til en serie på 200 bilder til samme utstilling på universitetsmuseet i Bergen. Hun har i det siste beveget seg i retning av en mer performativ praksis, og i utstillingen på Kunstplass viser hun for første gang landskapsfotografi tatt fra sine vandringer i Anne Listers fotspor.

Henriette Stensdal er opprinnelig utdannet reproteknikker og grafisk designer, og har bakgrunn fra reklamebransjen. Hun er en av initiativtakerne bak Kunstplass i 2012. I 2014/15 studerte hun kuratorarbeid på Høyskolen i Bø, Telemark. De siste årene har Stensdal ved siden av å drive Kunstplass utviklet sitt eget kunstnerskap gjennom video og tegning. Hun har spesielt latt seg inspirere av Anne Lister som levde for 200 år siden.

Kunstplass, Slemmestadveien 440, 1390 Vollen. Utstillingen henger fra 26. november til 22. desember.

Powered by Labrador CMS