EuroPride

– Norge vil ta opp kanselleringen av EuroPride-paraden med serbiske myndigheter

Utenriksminister Anniken Huitfeldt reagerer på serbiske myndigheters håndtering av EuroPride i Beograd.

Beograd Pride 2017.
Publisert Sist oppdatert

Innenriksdepartementet i Serbia la nylig ned forbud mot paraden under EuroPride i Beograd. Arrangørene, European Pride Organisers Association (EPOA), Oslo Pride og norske politikere reagerte på avgjørelsen.

Beograd er i år vertskap for EuroPride som arrangeres fra 12. til 18. september. Dette er første gang EuroPride avholdes på Balkan. I august uttalte Serbias president Aleksandar Vučić at EuroPride var avlyst.

Nylig var det innenriksdepartementet som stakk kjepper i hjulene for EuroPride.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Jon Reidar Øyan, bystyremedlem i Oslo og leder i Arbeiderpartiets homonettverk, etterlyste reaksjoner fra norske myndigheter.

Jeg forventer at utenriksdepartementet i Norge og utenriksminister Anniken Huitfeldt innkaller Serbias ambassadør til Norge, og gir tydelig uttrykk for at denne beslutningen må omgjøres. Og samtidig gir en innføring i hva grunnleggende menneskerettigheter er. Forsamlings- og ytringsfrihet er nettopp det, sa Øyan til Blikk.

Jobber for å finne løsninger

I en kommentar til Blikk sier utenriksminister Anniken Huitfeldt at Norge spiller en aktiv rolle internasjonalt for å bekjempe vold mot og diskriminering av lhbti+ personer.

– Norge vil sammen med andre land ta opp kanselleringen av EuroPride og paraden med serbiske myndigheter. Vi vil arbeide for at man når frem til løsninger slik at Europride 2022 kan gjennomføres på lørdag, i trygge og sikre former, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til Blikk.

Powered by Labrador CMS