Apekopper

Sverige starter opp vaksineringen mot apekopper

Nylig startet Stockholmsregionen opp med forebyggende vaksinering mot apekopper. Først ut i køen er menn som har sex med menn.

Publisert Sist oppdatert

Region Stockholm melder at det nå skal gis vaksinasjoner mot apekopper i forebyggende formål. Tidligere ble det kun gitt til personer som kom i veldig nær kontakt med noen som fikk apekopper.

Fra september gis vaksinasjon mot apekopper som et forebyggende tiltak til menn som har sex med menn. Prioritert gruppe er de som har mange seksuelle kontakter.

Gruppen som prioriteres i vaksinekøen er menn som har sex med menn med mange seksuelle kontakter og som har andre medisinske komplikasjoner som risikerer å komplisere en apekoppinfeksjon.

Deretter prioriteres «menn som har sex med menn og som lever med hiv eller som får forebyggende behandling mot hiv og som har mange seksuelle kontakter».

Dagens prioriterte gruppe, de som har kommet i svært nær kontakt med personer som har fått apekopper, vil fortsatt bli prioritert. I de tilfellene blir de som får tilbud om vaksinen kontaktet av smittevernet.

Begrenset tilgang

– Region Stockholms mål er at alle individer som står i fare for å pådra seg apekopper skal få tilbud om vaksinasjon. Foreløpig er vaksinetilgjengeligheten begrenset, så vi prioriterer ut fra medisinske behov og retningslinjer. Men vi ser frem til å kunne utvide tilbudet til flere, så fort tilgjengeligheten av vaksiner blir bedre, sier overlege Elda Sparrelid, Region Stockholm i en pressemelding, ifølge QX.

Ifølge regionens anbefalinger vil definisjonen av hvem som har «mange seksuelle kontakter» baseres på personer som har hatt noen seksuelt overførbare sykdommer det siste halvåret, samt personer som går på PrEP.

Så langt er det registrert 115 personer som har fått apekopper i Stockholm. I Norge startet vaksineringen mot apekopper 8. august og det er så langt registrert 89 personer som til nå er blitt smittet.

De siste ukene har smittetallene i hele Europa flatet ut, og i noen land avtatt. Folkehelseinstituttet ser samme tendens i Norge.

Vaksinering pågår i Norge

Norge har fått tildelt 1 400 doser fra EU, og for beskyttelse over tid kreves det to doser, noe som innebærer at 700 personer får tilgang til vaksine. Men 19. august åpnet Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) for at man kan benytte såkalt fraksjonerte doser. Det betyr at man benytter kun en femtedel av volumet av vaksinen og setter vaksinen i selve huden, på samme måte som en BCG-vaksine, heller enn under huden, slik som mange andre vaksiner blir satt. Det gjør at flere kan vaksineres.

Det er ikke nok doser til at alle som ønsker vaksine kan få, og derfor må Folkehelseinstituttet prioritere grupper som har høyest risiko for å bli smittet.

Folkehelseinstituttet vil dele inn i tre kategorier når vaksinene skal fordeles. I gruppe 1 prioriteres menn som har sex med menn, sexarbeidere som både har sex med menn og transpersoner, og transpersoner som har sex med menn, som også er hivpositive eller står på PrEP, og som har påvist seksuelt overførbar infeksjon siste seks måneder.

I gruppe 2 er menn som har sex med menn eller transpersoner som har sex med menn, som i tillegg har flere partnere, og som har påvist seksuelt overførbar infeksjon siste seks måneder.

Gruppe 3 er menn som har sex med menn og transpersoner med forhøyet risiko for smitte grunnet pågående stor eller høy risikoatferd, helsepersonell som er særlig utsatt for smitte gjennom sitt arbeid, som for eksempel personell på teststasjoner eller som jobber direkte med pasienter med apekopper innlagt på sykehus, i tillegg laboratoriepersonell som arbeider med apekoppevirus og levende virus.

Powered by Labrador CMS