Urix

Heterofile menn tjener 15 prosent mer enn homofile menn

I Danmark tjener homofile menn i snitt 77 000 kroner mindre i året enn heterofile menn, viser en ny undersøkelse. Selv når utdanning og jobbtype er tatt med i beregningen.

Publisert

DM Analyse i Danmark har sett på forholdet mellom homofile og heterofile arbeidstakere. I en ny undersøkelse har de funnet ut at:

  • Homofile menn i registrerte partnerskap tjener 50 000 kroner mindre i året enn gifte heterofile menn. Tar man høyde for utdannelse og arbeid, er forskjellen mellom homofile og heterofile menn på nesten 15 prosent – altså 77 000 kroner.
  • Gifte heterofile menn er på topp når det kommer til lønn, mens heterofile kvinner ligger på bunn.
  • For kvinner er det omvendt. Lesbiske tjener omtrent 50 000 kroner mer enn heterofile kvinner i året. Tar man høyde for utdannelse og jobbtype minker denne forskjellen i inntekt til rundt 12 000 kroner.

Undersøkelsen baserer seg på tall fra fire registre hentet ut fra Danmarks Statistik. Resultatet begrenser seg til gifte personer og seksualitet er definert ved at personene er registrert med samme juridiske kjønn som deres partner.

Mener det skyldes diskriminering

«Vi har lenge kjent til at det er uforklarlige lønnsforskjeller mellom menn og kvinner. Denne analysen bekrefter at såkalt maskuline dyder belønnes og feminine straffes på danske arbeidsplasser», sier professor ved Københavns Universitet Bjarke Oxlund til danske Akademikerbladet.

Birthe Larsen, lektor i økonomi på CBS, er både skuffet og frustrert over tallene.

«Jeg kan ikke tolke den enorme lønnsforskjellen som annet enn diskriminering», sier hun, også til Akademikerbladet.

Larsen mener det fortsatt skjer en verdivurdering av såkalt «bløte og harde ferdigheter» i det danske arbeidsmarkedet.

Statistisk sentralbyrå (SSB) opplyser til Blikk at de ikke fører statistikk i Norge der lønnsstatistikken kobles med seksuell orientering. I levekårsundersøkelser har de derimot undersøkt inntekt og arbeidsledighet blant skeive. Les mer om dette her:

Powered by Labrador CMS