Uteliv

Dragrevolusjon i nord

Dragartisten Lady Die samler det skeive Tromsø på byens Kiki Klubb.

– Tromsø er en bitteliten by, så noe stort dragmiljø har vi ikke ennå her i byen, sier Rune Hennum Nilssen aka Lady Die.
– Tromsø er en bitteliten by, så noe stort dragmiljø har vi ikke ennå her i byen, sier Rune Hennum Nilssen aka Lady Die.
Publisert

Rune Hennum Nilssen er for mange bedre kjent som sitt drag-alter ego Lady Die og drivkraften bak bookingbyrået Haus of Misfits, som i pride-sommeren har fartet land og strand rundt for å bringe drag til massene.

Nå har Hennum Nilssen startet opp et skeivt tilbud i Tromsø, Kiki Klubb på Bastard Bar i sentrum.

– Kiki Klubb er en klubbkveld for skeive og allierte over 20 år her i Tromsø. Nord-Norge har ingen skeive utesteder, så vi skaper skeive rom der vi kan, sier Rune Hennum Nilssen til Blikk og forteller at han ønsker å lage en plass der folk som kjenner seg hjemme i det skeive spektrumet kan bli sett og hørt.

– Enten du er artist eller gjest. En plass de kan knytte nye bånd og relasjoner, og ikke minst bidra til en følelse av tilhørighet og bolyst for skeive her i nord.

 – Vi er så fornøyde med samarbeidet med Bastard Bar, sier han og forteller at det skeive miljøet i byen har levd et nomadisk liv.

 – Vi har slitt litt med å finne et sted som har møtt oss med forståelse for hva vi prøver å skape og som vil gi oss muligheten for faste kvelder over lengre tid. Det endret seg da vi tok en kaffe med bookingansvarlig Lori Ledger på Bastard. Hun tok frem kalenderen og spikra ned datoer for seks måneder der og da. Bastard er en viktig og velrenomert konsertscene her i byen og har også luktet på klubbkvelder før. De gir litt faen og er en gjeng utrolig kompetente folk som også ser hvor stas det er at vi vil lage fest og moro for vår del av befolkningen hos de.

 Kiki Klubb-kveldene arrangeres en torsdag i måneden.

 – Vi har booka datoer for hele året og er allerede i gang med planleggingen av 2024. Det blir også full «take over» på Bastard Bar under hele Arctic Pride i midten av november.

 – Hvordan står det til med det skeive miljøet i nord?

 – Det er i vekst! Og mer synlig en noen gang. Men vi ligger ti år bak mange andre plasser i landet. Spesielt i Nord-Troms og Finnmark. Men jeg opplever at viljen til å skape miljøer er stor og at vi nå har så pass mye bra på gang at vi kan nå ut til de som ikke føler at de hører hjemme her, sier Hennum Nilssen.

 – Arctic Pride er i mine øyne den viktigste aktøren her i regionen og de har endelig fått solid økonomisk støtte til drift. Samtidig er vi jo midt i en ustoppelig flodbølge av mektig samisk kunst og kultur og vi ser at skeive samer også krever mer og mer plass i sitt eget miljø. Med det vi har på gang med Kiki Klubb, er vi ganske happy med tilstanden i Tromsø nå, så nå skal vi vende blikket nordover og se hva vi kan få til sammen med folket der.

 – Hvordan vil du beskrive dragmiljøet i Tromsø?

 – Tromsø er en bitteliten by, så noe stort dragmiljø har vi ikke ennå her i byen. Dragmiljøet er spredt rundt i regionen med artister i Alta, Harstad og Sortland. Men vi vil gjøre noe med det, sier han og forteller om Kiki Klubbs åpne scenekonsept Gagafon.

 – Gagafon blir en plass der folk som vil prøve seg på drag eller andre skeive sceniske uttrykk kan finne tilhørighet og få seg litt mengdetrening. Mange sitter hjemme og vil drive med drag, men fiksjonsprogrammer som RuPauls’ Drag Race har skapt en helt urealistisk standard om hva du trenger for å drive med drag. Vi håper at artistene på Kiki Klubb og Gagafon kan inspirere andre til å bli med oss på scenen, uansett hva slags drag folk vil drive med, sier Rune Hennum Nilssen.

 Kiki Klubb: Lady Die & Friends, torsdag 17. August kl. 21, Bastard Bar, Strandgata 22, Tromsø.

 

Powered by Labrador CMS