Leder i Fri Troms, Alf-Inge Elvegård Selstad, delte ut prisen til Forsvaret ved Velferden på Skjold leir, her representert av Han-Tore Engstad. Foto: Tromsø Arctic Pride/Lars Åke Andersen.

Homofrydpris til Forsvaret

Under Tromsø Arctic Pride lørdag 16. november fikk Forsvaret ved Velferden på Skjold leir Homofrydprisen 2019.

Publisert

Begrunnelsen var Forsvarets arbeidet for å fremme mangfold i egen organisasjon. Velferdsoffiser Han-Tore Engstad hadde forberedt seg på en kort appell etter at tusenvis av paradedeltagere hadde tatt oppstilling på Stortorget i Tromsø.

Lite visste han at leder for Fri Troms, Alf-Inge Elvegård Selstad skulle rope opp Forsvaret ved Velferden på Skjold som vinner av Homofrydprisen.

Han-Tore Engstad tok det på strak arm og med rak rygg og ble klappet fram av egne soldater og paradedeltagere.

– Forsvaret har respekt, ansvar og mot som kjerneverdier, og pride gir en fin mulighet til å vise støtte til den bredden av seksuell orientering som finnes, sa Han-Tore Engstad. Foto: Tromsø Arctic Pride/Lars Åke Andersen.

Betyr mye
– Fantastisk. Det her kom veldig, veldig uventa. Vi er beæret og rørt over å få prisen. Det betyr så mye for de som har lyst å starte å jobbe i forsvaret, og de som allerede jobber her, å vite at man kan være den man er. Man trenger ikke være redd for hvem man blir glad i, sier Engstad.

Velferden hadde tatt turen med mange soldater og ansatte til Tromsø Arctic Pride og gikk med egne bannere i paraden. Engstad forteller at det er viktig å være med.
– Forsvaret har respekt, ansvar og mot som kjerneverdier, og pride gir en fin mulighet til å vise støtte til den bredden av seksuell orientering som finnes – og en mulighet for soldatene å vise seg i både en offentlig og privat rolle på samme tid. Prisen skal henge høyt hos oss, og vi skal ta den med og skryte når vi kommer på ny pride neste år, sier Engstad stolt.

Viktig samfunnsinstitusjon
Leder i Fri Troms, Alf-Inge Elvegård Selstad delte ut prisen og forteller at Homofrydprisen er den største æresbevisningen som deles ut av Tromsø Arctic Pride.
– I år går prisen til en viktig samfunnsinstitusjon, for det aktive arbeidet de gjør for å fremme de norske verdiene som tillater folk å være forskjellige - de samme verdiene de er satt til å forsvare. Forsvaret ved velferden på Skjold har vist at man har et tydelig standpunkt om mangfold i egen organisasjon og samfunnet forøvrig. Gjennom deltakelse i paraden og Tromsø Arctic Pride sender man et sterkt og viktig signal om at man etterlever egne verdier i praksis. Vi er stolte og glade for å gi prisen til Forsvaret ved Velferden på Skjold, sier Elvegård Selstad.

Prisen er ment som en æresbevisning fra Foreningen FRI Troms og Tromsø Arctic Pride. Tidligere har Tromsø kommune fått prisen for sin handlingsplan for homofile, i tillegg har tre idrettsorganisasjoner i Troms, UNN-overlege Vegard Skogen og Ole-Gunnar Solheim, regionleder for Amnesty region nord, mottatt Homofrydprisen tidligere.

Powered by Labrador CMS