Masseskytingen

Samlet inn hilsener og blomster utenfor London Pub

Arkivverket har samlet inn kort, hilsener og gjenstander som ble lagt ned utenfor utestedene Per på hjørnet og London Pub. Skeivt arkiv får i oppdrag å bevare materialet for ettertiden.

Slik så det ut på C. J. Hambros plass i dag tidlig, da Arkivverket samlet inn gjenstander lagt ned etter skyteepisoden på Per på hjørnet og London Pub natt til 25. juni.
Publisert

Tirsdag morgen var flere medarbeidere fra Arkivverket ute for å samle inn hilsener, kort og gjenstander som er lagt ned på åstedet for Oslo-skytingen.

– Det er viktig og riktig å bevare hilsener for å dokumentere tanker og reaksjoner for ettertiden. Vi kjenner ennå ikke intensjonen bak angrepet, vi er alle berørt og preget, men denne tragedien rammer det skeive miljøet spesielt hardt, sier riksarkivar Inga Bolstad.

Nå skal Skeivt arkiv overta materialet, som skal bevares for ettertiden. De har også samlet inn minnemateriale fra Den blå stein i Bergen etter angrepet i Oslo.

Skeivt arkiv overtar alle blomster, flagg og hilsener som ble lagt ned i dagene etter angrepet.

Sterke følelser

Angrepet som rystet Norge natt til 25. juni er fortsatt friskt i minnet. I timene og dagene etter skyteepisoden tok flere hundre mennesker turen forbi London Pub og Per på hjørnet for å legge ned blant annet blomster og regnbueflagg.

– I år feirer vi 50 år for avkriminalisering av homofil praksis og vi markerer Skeivt kulturår . Vi tok derfor initiativ overfor Skeivt arkiv, og spurte om de vil bevare materialet for ettertiden, noe de takket ja til. Vi bistår med vurdering og innsamling, deretter vil vi overføre materialet til Skeivt arkiv, sier Bolstad.

Planen er at Skeivt arkiv skal ta over samlingen og etter hvert gjøre dette tilgjengelig for publikum.

– Det vekker sterke følelser for oss som går og ser på disse hilsenene. Men det er også en del av jobben vår å sørge for at det som kommer, blir bevart, sa avdelingsdirektør i Arkivverket Espen Sjøvoll til NRK under innsamlingen.

Samarbeid med Skeivt arkiv

Innsamlinger som dette er ikke noe nytt for Arkivverket. I tiden etter 22. juli 2011 samlet de inn over 5000 hilsener fra Utvika ved Utøya og hilsener i Oslo fra Kirkegata, Oslo domkirke og Stortinget.

Tidligere i år tilgjengeliggjorde også Arkivverket flere arkiver som omhandler skeiv historie i forbindelse med Skeivt kulturår. Skeivt arkiv mottok tilgang til disse arkivene på avkriminaliseringsdagen 21. april. Det var kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen som overrakte gaven til Skeivt arkiv på vegne av Arkivverket.

Bjørn André Widvey mottok gaven på vegne av Skeivt arkiv, som symbolsk ble overlevert gjennom en innrammet tale fra 7. mai 1972. Denne talen var en hyllest til Kim Friele under en fest i regi av Det norske forbundet av 1948. Festen ble omtalt som et gravøl for paragraf 213 og talen ble holdt av en av festdeltakerne:

«Kjære venner, vi er samlet til gravøl i kveld, og sjelden er vel en avdød blitt ført til graven med slik glede som i dette tilfelle – og sjelden er slike anstrengelser gjort for å skaffe avdøde av veien – og ingen er blitt kriminell av å fjerne det «kriminelle» i dette tilfelle – av dem som har skaffet våpen i hende til avlivningen og som vi skylder stor takk.»

Det digitaliserte materialet består av flere arkiver, som arkivet etter Det norske forbundet av 1948/Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Homohistorisk samling/Turid Eikvam personarkiv og arkivet etter Rolf Løvaas, DNFs første formann.

Powered by Labrador CMS