Kultur

Arne Lygre er vinner av Den nasjonale Ibsenprisen 2024

Lygre vinner prisen for «I vårt sted» som hadde urpremiere på Nationaltheatret i oktober i fjor.

Arne Lygre.
Publisert Sist oppdatert

Vinneren ble offentliggjort under et arrangement i regi av Sølvåren, Ibsen formidlingssenter på Ibsenhuset onsdag 20.mars.

Den nasjonale Ibsenprisen er Norges eneste dramatikerpris, og er blitt delt ut av Skien kommune siden 1986. Prisen tildeles en dramatisk tekst som i løpet av siste kalenderår har hatt urpremiere, eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater. Urpremierer må finne sted i Norge. Juryen kan velge å gi prisen for et samlet dramatisk forfatterskap. Vinneren må bo eller virke i Norge. Selve prisen er på 150.000 kroner, og en statuett formet av Nina Sundbye. 

Lygre var nominert sammen med Siri Broch Johansen «Sálva Håndtak» og Julian Karenga «Veien sitt ansikt».

Juryens begrunnelse

«I sin utforskning av vennskap og slektskap, viser Arne Lygre gjennom «I vårt sted» hvordan forbindelsene mellom mennesker ikke er ubetingede, men likevel fleksible. Med klokskap og komikk avslører karakterene sine motstridende behov for både frihet og forpliktelse. Med «I vårt sted» videreføres og videreutvikles egenartede elementer ved Lygres dramatiske form. Dialogen kan inneholde kombinasjoner av at en karakter sier sine tanker høyt, samt deler sine observasjoner av den andre. Slik skaper karakterene både seg selv og hverandre gjennom ord. Sceneteksten skaper muligheter spesifikke for teatret, noe som åpner opp et rikt potensial for dramatisering. Samtidig er teksten et lesverdig og tidløst litterært verk i sin egen rett. Formgrep Lygre har eksperimentert med over et langt kunstnerskap, har med «I vårt sted» nådd et nytt nivå, integrert ikke bare som stil, men som tenkemåte. Resultatet er en innsiktsfull, nysgjerrig og nærværende framstilling av det relasjonelle dramaet i helt vanlige menneskers liv.»

 

 

Powered by Labrador CMS