Qatar-VM

Skandaløst at Qatar skal arrangere VM

– Det er fristende å boikotte mesterskapet og ikke se et eneste minutt. Men jeg tror neppe det hjelper noe som helst at jeg ikke ser på VM, sier Arve Andersen.

– Nå må vi sørge for å unngå at udemokratiske og homofobe stater ikke får slike mesterskap i fremtiden, sier Arve Andersen, her sammen med fotballpresident Lise Klaveness under årets Arctic Pride.
Publisert

Arve Andersen har i mange år jobbet for å bedre forholdene for skeive fotballspillere. For det har den tidligere lederen av LLH Rogaland mottatt mye ros og Homofydprisen i 2019, men også mye hets. Fordomsfulle spillere og fotballsupportere har uttrykt at større toleranse og mer inkludering bryter med «fotballens ånd.»

Men Andersen står på, som tidligere fotballspiller selv vet Stavangermannen hva det betyr å få lov til å være til stede med hele seg i idretten.

Han skal likevel se overføringene fra fotball VM i Qatar, men har store innvendinger mot mesterskapet.

– Jeg er veldig glad i fotball og gleder meg alltid til VM. Klassiske kamper med flott spill og episke scoringer. Det er selvfølgelig skandaløst at Qatar skal arrangere VM i 2022, men skandalen skjedde i 2010 da landet ble tildelt mesterskapet, sier han.

– Mildt sagt tvilsomme forhold for fremmedarbeidere, kvinner som ikke får delta i samfunnet på lik linje med menn og ikke minst at homofile blir diskriminert, arrestert og til og med drept gjør at Qatar aldri skulle blitt belønnet med et slikt internasjonalt mesterskap. Det viser seg jo også at utstrakt bruk av bestikkelser og korrupsjon ligger bak tildelingen, påpeker Andersen.

– Derfor er det fristende å boikotte mesterskapet og ikke se et eneste minutt. Men jeg tror neppe det hjelper noe som helst at jeg ikke ser på VM. Alt er imidlertid ikke bekmørkt, mener Andersen og peker på Norges Fotball Forbund.

– Sven Mollekleiv som ledet komitearbeidet som skulle vurdere norsk boikott av VM, trekker frem at Qatar i større grad enn tidligere har diskutert forhold for fremmedarbeidere, kvinner og homofile. Jeg er ikke så naiv at jeg tror at endringer vil skje over natten, men jeg velger å være optimistisk, sier Andersen og legger til:

– Fotballpresident Lise Klaveness i NFF opplyser at Qatar-VM har ført ulike europeiske fotballforbund nærmere hverandre. Der Norge stod alene i vår, får vi nå støtte fra England, Tyskland og Spania med flere. Også i Sør-Amerika får Norge støtte for sitt syn.

Jeg går også ut fra at NRK og TV2, som har rettighetene til å vise VM, setter inn ressurser for å se bak det offisielle glansbildet som vertslandet trolig vil forsøke å vise.

Powered by Labrador CMS