Skeivt Kulturår

LUGUBRA av Ida Neverdahl er en del av utstillingen «Supre superhelter 2022» på Avistegnernes Hus.

De unges skeive superhelter

I utstillingen «Supre superhelter 2022» viser Avistegnernes hus i Drøbak fram nye skeive superhelter slik ungdom vil ha dem.

Publisert

Superhelter er som regel supermaskuline eller superfeminine, superstreite, supersterke og superovermennesker. Men går det an å se for seg superhelter på en helt ny måte?

I forbindelse med Skeivt kulturår arrangerte Avistegnernes hus i Drøbak en tegnekonkurranse for ungdom der oppdraget var å skape en helt ny og inkluderende superhelt for framtida. Ungdommene fikk ingen føringer for hva de skulle tegne, bare ett spørsmål: Hva slags superhelt ønsker du deg på tvers av kjønn og legning?

Avistegnernes hus fikk tilsendt tegninger fra hele landet og kåret til slutt fem vinnere: Mats/Mathilde Glans (14) fra Oslo, Vilja Holter Fugelli (13) fra Stavanger, Julie Dankertsen (16) fra Askim, Emilina Folino-Gallo (17) fra Skotbu og Elliott Stranden Davidsen (16) fra Rådal.

Antares «Antares er den ikke-binære superhelten som har evnen til å kontrollere tid og rom», forteller tegneren Emilina Folino-Gallo (17). Juryen roser balansen mellom feminine og maskuline former som forsterkes av fargene inspirert av det ikke-binære flagget. I begrunnelsen sier juryen at plasseringen i verdensrommet også sier mye om karakterens styrke.
Paramhealth Julie Dankertsen (16) har tegnet superhelten Paramhealth, som har helbredende væske i armene som kan helbrede folk. Ifølge juryen er superhelten særdeles veldesignet, med mange gode detaljer. De trekker også fram at melaninrike menn ofte blir stereotypisk framstilt, og at det derfor flott at Paramhealth har helbredende evner. I tillegg bryter superheltens antrekk i lyseblått og rosa med kjønnsrollene, og de er også fargene i transflagget. «Er det et hint, mon tro?», undrer juryen.
Recyclone «Med det støvsuger-lignende våpenet hennes suger hun opp alt søppel og danner det om til ren luft. I denne verdenen finnes det også søppelmonstre, altså monstre laget av giftig avfall, og det er Recyclone sin jobb å kjempe mot dem», forteller tegneren Vilja Holter Fugelli (13) Ifølge juryen passer resirkuleringsheltens krefter godt inn i vår tid: «Den tøffe karakteren gjør en viktig jobb for framtiden og kloden – og det med regnbueflammer og stil!».
Zuri Elliott Stranden Davidsens (16) superhelt Zuri kan kontrollere været. Ifølge juryen er det fantastisk å se en kvinnelig superhelt med litt fett på kroppen, og de har aldri sett en superhelt med strekkmerker før. De liker også at Zuri har det lesbiske flagget på brystet og samtidig er feminin: «Ofte blir kvinnen med mørkest hud den mest maskuline i lesbiske forhold i fiksjonelle historier, og det er en stereotype som må bekjempes».
Matsu «Hens superkraft er at når du møter eller bare tenker på Matsu, så tør du å være deg sjøl, akkurat som du er og føler deg. Matsu gjør deg modig til å bære og vise dine sanne farger. Derfor har jeg latt meg inspirere av alle de forskjellige regnbueflaggene, og fargene i dem vil du finne igjen i drakta til Matsu», forteller tegneren av Matsu, Mats/Mathilde Glans (14). Juryen roser den profesjonelle streken, bruken av pridefarger og er spesielt begeistret over at Matsu er en bjellesau som går foran flokken og viser vei.

Jurymedlemmene Cha Sandmæl, Kenneth Larsen og Linn Isabel Eielsen var unisont imponert over alle kreative, gjennomtenkte og flott utførte bidrag: «Det tekniske nivået på tegningene var høyt, og beskrivelsene vitnet om interessante karakterer, kreative historier og originale krefter».

Juryen var også positivt overrasket over variasjonen, representasjonen og mangfoldet: «Å se hvordan dagens barn og ungdom tegner og uttrykker seg selv gir oss et enormt håp for fremtiden. Dette vitner om en ny og inkluderende generasjon som skal skrive historien videre, og i den historien skal alle få være med».

De unge vinnernes skeive superhelter stilles ut sammen med tegninger av superhelter laget av de etablerte tegnerne Cha Sandmøl, Kenneth Larsen, Therese Eide, Ida Neverdahl, H. L. Phoenix, Ane Barstad Solvang, Reidar Kjelsen, Stian Tranung, Viktor Nordahl og Hiwar Nheli.

I tillegg skal 29 andre tegninger fra unge over hele landet vises på vindusflatene langs galleriets yttervegger hele våren og sommeren.

Supre superhelter 2022, Avistegnernes hus, Lindtruppbakken 1, Drøbak, utstillingen står til 24. april. Åpningstider: Torsdager 12-18. Fredag – søndag 12-16.

Powered by Labrador CMS