Oslo Pride

Avlyser Oslo Pride

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre, sier Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje.

Oslo Pride -paraden i 2017.
Publisert Sist oppdatert

Oslo Pride har fått tydelig råd og anbefaling fra politiet om at paraden, Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyses.

Oslo Pride anmoder derfor alle som har planlagt å delta på eller se parade om å ikke møte. Alle arrangementer i tilknytning Oslo Pride avlyses.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride og Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

«Vi står sammen i dette»

Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer terroren slik på Facebook:

«Skytingen utenfor London pub i Oslo i natt var et grusomt og dypt rystende angrep på uskyldige mennesker. Mine tanker går til de rammede og deres pårørende. Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen, men til skeive som nå er redde og i sorg, vil jeg si at vi står alle sammen med dere.»

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) uttrykker medfølelse med de som er rammet.

«Jeg er dypt rystet og sjokkert over skytingen i Oslo sentrum i natt. Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, og jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende. Mange skeive er nå veldig redde, men dere skal vite at dere er ikke alene, vi står sammen i dette.»

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg viser også sin støtte.

«Skuddene utenfor London pub i Oslo er et angrep på kjærligheten. Det er et angrep på friheten til å elske hvem man vil. Mine tanker går til alle dem som på ulike måter er rammet av denne brutale handlingen. Jeg har selv planer om å gå i Pride-paraden i dag for å vise min støtte til alle dem som fortsatt kjemper den harde kampen for å være seg selv. Vi vet fortsatt ikke hva som lå bak angrepet i natt, men i Norge skal det være trygt å elske hvem man vil og ingen skal få skremme oss fra å være et åpent, raust og inkluderende land.»

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, melder at sorgen overskygger alt.

«To personer er drept og mange skadet i byen vår i natt. Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker. Tankene mine går til familiene og vennene til dem vi mista i natt. Til dem som er skadet og til dem som har sett og opplevd ting ingen burde oppleve. Dere skal vite at vi er her for dere, at byen vår stiller opp. Oslo står side ved side med hele det skeive miljøet, i Oslo i Norge og i verden. I dag skulle vi feira kjærligheten med en kjempefest i Pride-paraden gjennom Oslos gater. Nå overskygger sorgen alt. Men vi skal stå sammen i dag, i morgen og alle dagene etter. For retten til å elske den du vil.»

To døde

Det ble avfyrt flere skudd på utsida av London Pub i sentrum av Oslo i natt. To er døde og flere er skadd, opplyser politiet, som kategoriserer det som en terrorhandling.

To personer er bekreftet døde. Politiet definerte oppdraget som en PLIVO hendelse (De tre nødetatene politi, brann og helse, har utarbeidet en felles prosedyre for hvordan de skal opptre og samvirke ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer. Prosedyren er ett av flere oppfølgingstiltak etter hendelsene 22. juli 2011.)

I tillegg er flere personer skadet. Minst 21 personer får behandling av helsevesenet.

Ti personer er alvorlig skadet, og elleve er lettere skadet, sier politiet på en pressekonferanse lørdag morning.

Skytingen skal ha skjedd ved Per på hjørnet og London Pub.

Skuddene skal ha blitt avfyrt i 1.15-tiden natt til lørdag.

Politiet antar de per nå at det bare er en gjerningsperson.

Gjerningsmannen er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Han var også kjent for PST og politiet fra før, melder de på en pressekonferanse lørdags morning.

I en samlet vurdering antar politiet at gjerningsmannen hadde som motiv å skape alvorlig frykt.

Han skal natt til lørdag ikke ha ønsket å samarbeide med politiet.

Tidlig lørdag morgen jobber fortsatt politiet på stedet og har samlet vitner. Disse får oppfølging av sosial vakttjeneste på legevakten om nødvendig.

Powered by Labrador CMS