Frivillighet

Den skeive grasrota

Den norske Bamseklubben nyter godt av Norsk Tippings grasrotandel.
– Bamseklubben har støttespillere langt utenfor vårt eget miljø, sier klubbens leder, John Earhart.

Leder i Den Norske Bamseklubben John Earhart .
Publisert

1,3 millioner av Norsk Tippings spillere bidrar til grasrotandelen. Rundt to tusen ga i fjor sin andel til skeive organisasjoner.

Gjennom grasrotandelen kan spillere velge å gi et beløp tilsvarende sju prosent av spillerinnsatsen sin. FRI Oslo og Viken er på topp blant de skeive mottakerne av ordningen. Organisasjonen mottok i løpet av fjoråret over 120 000 kroner.

– Midlene er et veldig fint pluss som kommer kvartalsvis. Tippemidlene er en fin ordning vi nyter godt av, sier Jan Elisabeth Lindvik, styreleder i FRI Oslo og Viken.

– Tippemidlene er med på styrke frivilligheten, og våre egne medlemsarrangementer, sier Lindvik til Blikk.

Klingende mynt til Bamseklubben

Den Norske Bamseklubben ble grunnlagt i 1999 av en gruppe menn som mente at de kunne skape et trygt og inkluderende miljø der homofile menn i alle aldre kunne treffes, skape nettverk og oppleve hyggelige ting sammen. Som felles referanse hadde de bamsebegrepet, og det handlet både om fysisk utseende og om væremåte.

Etter hvert har Bamseklubben vokst og blitt en stor klubb med medlemmer i alle aldre og fasonger. Bamseklubben er en del av en større internasjonal bevegelse som både i Norge og ellers i verden omfatter menn som definerer seg som bamser, chubbies, cubs og chasers. Blant klubbens medlemmer er det også vanlig med til dels betydelige aldersforskjeller hos par, og/eller menn som søker en partner i en annen aldersgruppe – daddies og admirers.

I 2022 valgte mange å gi sin grasrotandel til klubben, noe som gir over 90 000 kroner i kassa.

– Vi har fått en ny rekord i midler fra Grasrotandelen, sier en begeistret leder i Bamseklubben, John Earhart til Blikk.

– Det er helt fantastisk. Det betyr mye for oss som klubb. Disse midlene gjør at vi kan drifte klubben på en måte vi ellers ikke hadde kunnet gjøre. Det betyr at vi kan arrangere treff og arrangementer uten at vi må gå i pluss økonomisk, sier Earhart.

Earhart sier at grasrotandelen er en ren gave til Bamseklubben.

– I utgangspunktet er ikke Bamseklubbens medlemmer store aktivister, men vi ser en utvikling hvor flere og flere velger å melde seg på Grasrotandelen. Det henger nok sammen med synligheten vår som klubb. Paradeinnslagene våre under Oslo Pride, og ikke minst Bamsescenen som vi har i Pride Park hvert år gjør oss godt synlige. Bamsescenen er en av de mest populære scenene i Pride Park, takket være fantastiske Stig Krogstad, som gjør en formidabel jobb med å booke artister. Alt dette gjør at Bamseklubben har støttespillere langt utenfor vårt eget miljø, sier Earhart

Av andre skeive organisasjoner får Skeiv Verden Oslo og Viken 36 000 kroner fra grasrotandelen. SLM Oslo fikk 88 000 kroner. Oslo Pride får 84 000 kroner, mens Oslo fagottkor kan fylle kontoen med 103 000 kroner.

Powered by Labrador CMS