Drag

Demonstrasjon mot høytlesning for barn med dragdronninger i Bristol 28 juli 2022.

Raseri mot dragdronninger som forteller eventyr til barn

I England og USA har dragdronningers høytlesning for barn skapt heftige diskusjoner og demonstrasjoner denne sommeren. Konservative aktivister påstår at lesningen skader barn og fremmer pedofili, mens dragdronningene mener at de fremmer mangfold.

Publisert Sist oppdatert

Dragdronninger startet med høytlesning av bøker for barn i 2015 i California. Forfatteren og aktivisten Michelle Tea (51) ville inspirere barn til å lese mer og lære dem å verdsette seg selv og andre. Tiltaket ble populært og snart opptrådte Michelle Tea på skoler og bibliotek rundt omkring i USA. Men fra begynnelsen fulgtes Michelle av protester. I år har konservative aktivisters opinionsytringer forsterket seg, og flere stater vurder å forby lesingen ved lov. Proud Boys, den høyreekstreme mannsgruppen som kaller seg for patrioter og er lojale Donald Trump-tilhengere, er særdeles aktive med sine demonstrasjoner. Etter at det har blitt uaktuelt å demonstrere mot covid-vaksinen, har gruppen fokusert sin motstand mot dragdronningene. Også Libs of TikTok oppfordrer sine følgere, over en million i alt, til å demonstrere utenfor bibliotekene der dragdronningene leser. I juni ble en lesning avbrutt i San Francisco og en annen kansellert i North Carolina etter at biblioteket mottok trusler og mente det ville bli for risikabelt å holde lesningen.

Demonstrasjoner i England

I 2017 så Joseph Ballard (39) noen YouTube videoer der Michelle Tea leste historier for barn. Siden 2011 hadde han vært dragdronningen Titania Trust, og nå ble han tante Titania som i oransje parykk, fargerik sminke og 1950-talls konekjoler fremførte «Storytime with Auntie Titania» på biblioteker og skoler. Hans publikum var barn mellom tre og tolv år og deres foreldre.

– Jeg leser bøker om kjærlighet, mangfold og tilhørighet. Mitt mål er å lære barn at det er helt greit å være annerledes, forteller han til Blikk. – Jeg fikk raskt bibliotekene med på moroa.

Joseph Ballard (39) har siden 2011 fremført høytlesninger på biblioteker og skoler som dragdronningen Titania Trust.

Rundt 60 tilskuere møtte opp til min første lesetime, der jeg leste om en jungelmus som prøver å finne sin egen stemme. Så fremførte jeg to sanger, akkompagnert på min banjolele (en blanding av banjo og ukulele), og det virket som om alle virkelig likte forestillingen. Som dragdronning har han opplevd protester og spydigheter når han opptrer for voksne.

– Men jeg har aldri blitt utsatt for et slik hat som jeg ble i sommer. I hjembyen min, North Walsham i Norfolk, ble en opptreden kansellert av sikkerhetsgrunner, etter at 15 demonstranter samlet seg utenfor biblioteket.

Leste underpolitibeskyttelse

Som tante Titania har Joseph mottatt mange hatmeldinger på mail og i sosiale medier.

– Jeg har blitt kalt pedofil, pervers, transemonster og verre ting. Masse homofobiske og transfobiske utsagn. Noen mener at jeg groomer barn ved å engasjere dem i lesetimen. Da truslene hopet seg opp i sommer, rådet politiet meg til å installere kameraer rundt hjemmet mitt. I perioder bodde jeg hos venner for å føle meg tryggere og gikk ikke ut uten følge, sluttet å jogge og trene og møte venner på byen. Jeg var på vakt hele tiden, redd for å bli truet eller angrepet. Likevel fortsatte Joseph lesningene.

Flere opptredener ble riktignok kansellert, men en lesning ved Millennium Library i Norfolk gikk som planlagt, men da med god hjelp fra politiet.

– Vi hadde flere møter og forberedelser. Vi visste at folk fra hele landet ville komme for å demonstrere og også for å støtte meg. Jeg sov ikke natten før, tenkte på alle mulige situasjoner som kunne oppstå, fra at jeg ville kidnappes til å få slengt syre i ansiktet. Og jeg bekymret meg for at noe fælt ville hende foran barna. Jeg hadde aldri vært så nervøs, men stedet fikk god politibeskyttelse og både ankomsten og avreisen var blitt forberedt i detalj. Det endte bra. 167 tilskuere møtte opp og over 4 000 fulgte tante Titanias lesetime ved strømming.

– Flere hundre viste også sin støtte utenfor biblioteket. Kun tolv protestanter kom og de var ikke foreldre som mislikte dragdronninger, men organiserte høyre-ekstremister.

Demonstrantene

Så hvem er det som demonstrerer mot dragdronningenes lesninger? Noen er feminister som mener de gjør narr av og håner kvinner med sine «kjønnsdiskriminerende og overseksualiserte kvinnekarikaturer». Andre er foreldregrupper som Genspect og Family Education Trust som sier at dragdronningene seksualiserer barn og gjør dem kjønnsforvirret. «Det er ikke passende for menn å kle seg som groteske kvinner for å lese for folkeskolebarn og få dem til å stille spørsmål ved sin kjønnsidentitet», klaget de to foreldregruppene i et felles brev til konservative politikere i håp om å stanse lesningen. «Det er viktig at det konservative partiet og den kommende statsministeren prioriterer å verne om våre barn.»

Fra antivaksine til hat mot dragdronninger

Demonstrantene inkluderer også engelske konspirasjonsteorister og høyreekstreme grupper som har forflyttet sitt fokus fra vaksinemotstand til å protestere mot Pride og dragdronninglesninger i sitt «korstog for å redde barna». Konspirasjonsgruppen Outreach WorldWide, ledet av Francesca Dill, en tidligere skoleguvernør som under pandemien advarte barn fra å ta vaksine siden den ville gjøre dem sterile, oppfordret sine 3 500 medlemmer til å bestille plasser ved lesestundene og så skape kaos.

Medlemmene bes også om å klage til bibliotekene og kontakte parlamentsmedlemmer for å få slutt på dragdronninglesningen. Medlemmene i den høyreekstreme gruppen Patriotic Alternative, som London Times beskriver som antisemittisk, islamofobisk, fasistisk og rasistisk, deltar regelmessig i demonstrasjonene. Det gjør også Michael Manuel Chaves, kjent for sine anti-vaksine blogger for 17 000 Telegram-abonnenter. Han kaller dragdronningene for pedofile og motdemonstrantene for pedofilbeskyttere.

– Disse gruppene bruker dragdronninglesningen som markedsføring av sitt syn og for å vokse som organisasjoner, mener Joseph Ballard. – De sier at de vil verne om barna, men agendaen deres er fylt med nynazistisk propaganda.

Aida i hardt vær

En annen som har fått gjennomgå er Sab Samuel (27), som opptrer som dragdronningen Aida H Dee. I sommer stod han bak turneen «Drag Queen Story Hour», hvor han og et dusin andre dragdronninger planla 70 forestillinger i 20 byer. Under turneen begynte demonstranter å dukke opp med advarsler om at man skulle «holde drag vekk fra ungene våre». Flere ganger ble politiet tilkalt for å bryte opp sammenstøtene mellom demonstranter, motdemonstranter og barnas foreldre.

Sab Samuel (27) opptrer som dragdronningen Aida H Dee. I sommer stod han bak turneen «Drag Queen Story Hour».

Over ti arrangementer ble avbrutt. En mor avbrøt en lesning med å skrike «groomer», før hun ble bedt om å forlate salen. Etter forstyrrelsen fortsatte Sab å lese.

– The show must og on! sier han.

Kansellerte lesninger

Også i Brighton ble en lesning avbrutt. Blant aktivistene var Liz Brynin (75) som fortalte London Times at Sabs opptreden var «en lumsk introduksjon til en mørk verden av meget ulykkelige mennesker». Sab normaliserer drag, mente hun, noe som «er greit når du har fylt 18, men hvis du er åtte, tre eller fire, nei!» Flere biblioteker kansellerte lesninger så snart demonstrantene dukket opp. North Walsham bibliotek avlyste lesetimen etter at foreldregruppen Safe Schools Alliance gravde fram to poster fra Aida H Dees sosiale media konto, ett inkluderte et bilde av hans nakne rumpe påskrevet «Aida var her», en annen var en tegneserie-type post som inneholdt ordet orgie. «Postene var ikke ment for barn», forsvarte Sab seg i London Times. «Mange programledere på barne-tv har opptrådt naken på film uten at noen har brydd seg. Hvis folk tror at ingen lærer noen gang har postet om å ha hatt en kul natt på byen, tror jeg de tar grundig feil.»

Angrep bilen

I Bristol prøvde en aktivist å utføre en borgerarrest på Sab. Etter en annen lesning ble han antastet på parkeringsplassen av Danny Glass, lederen av Alpha Men Assemble, som driver en militær-type treningsleirer for antivaksineaktivister.

– Vi forlot biblioteket bakveien, men to biler blokkerte oss og folk hamret løs på bilrutene, De kalte meg pedofil og motbydelig og skrek: «Nå blir du redd. Hvor er politibeskyttelsen din nå?» Det var skremmende, men vi klarte å presse bilen igjennom. Etterpå mottok jeg trusler om at hvis jeg nærmet meg barn, ville jeg få ammoniakk i trynet.

England har en lang historie med dragartister og julepantomimer for hele familien, og populære show som RuPauls Drag Race på tv. Derfor er Sab overrasket over reaksjonene. – Jeg bruker jo aldri stygge ord eller refererer til noe seksuelt. Og barna forstår at jeg ikke er kvinne og at jeg ikke passer inn i den vanlige kjønnsboksen. Jeg gir dem bare en idé om at det er moro å kle seg ut og greit å være annerledes. Uansett, folk kan selv velge å se forestillingen eller ikke.

– Dragdronninglesninger er mer pantomime enn voksen underholdning. Jeg forteller vitser, men ikke voksne vitser. Jeg spør barna om hvem som er modige og vil hjelpe meg med å vende om siden i boka. Rekk opp hånden hvis du er modig! Eller jeg sier, jeg ser ingen som ruller rundt på gulvet, og da begynner selvfølgelig ungene å rulle rundt på gulvet.

Viktig kamp

– Jeg skulle ønske at jeg hadde fått oppleve dragdronninglesninger som barn, sier Sab som ble mobbet på skolen for å være homo og kledde seg i kvinneklær allerede som 13-åring. På kostskolen for gutter opptrådte han for første gang i drag, som den onde heksen i en skoleforestilling, og han fortsatte med drag på universitetet, før han gjorde karriere av det.

– Nå har jeg blitt den rollemodellen jeg selv ønsker jeg hadde som ung. Mange barn har ingen skeive forbilder. Og rollemodeller er som oksygen. Uten dem får vi ikke puste.

Uansett trusler gir Sab ikke opp sine lesninger for barn. – Det er bedre at jeg får slengt dritt mot meg, enn at det rammer unge. Jeg kan takle det!

Joseph Ballard er enig. Til tross for hetsen vil han fortsette som tante Titania. Men nå krever hver opptreden mer planlegging enn før, både for egen og arrangørenes sikkerhet.

– Tante Titanias lesning var ikke politisk før, men nå har den blitt det. Protestene har gjort forestillingene viktigere enn før. Det finnes ingen plass for hat og diskriminering, og jeg har fått mye støtte og den har vunnet over hatet og utskjellingen. Vi må skape en inkluderende, støttende og trygg verden. Er jeg en liten del på veien mot dette målet, er og blir jeg en lykkelig eventyrforteller.

Powered by Labrador CMS