Urix

Sverigedemokraterna vil ha slutt på drag-eventyrstunder

Sverigedemokraterna (SD) mener barn ikke skal utsettes for dragartister som forteller eventyr.

Publisert Sist oppdatert

Sverigedemokratene (SD) ønsker et generelt forbud mot støtende og utfordrende materiale for barn i førskolealder, noe partiet også håper vil sette en stopp for dragartister som leser eventyr for barn.

Det er essensen i en diskusjon nylig mellom representantene Jonathan Sager (SD) og Maia Dahlberg fra Sosialdemokratene under en debatt i Kalmars bibliotek i Sverige.

Drag Queen Story Hour

I flere år har svenske dragartister bidratt med fortellinger til «den kulturelle skolesekken» ved å dra rundt på biblioteker og skoler og lese for barn. Blant annet boka om Konrad, som er misunnelig på vennen Hedvigs nye kjole.

Lesebesøkene har ofte vakt sterke reaksjoner, da helst fra mennesker som mener dragartister egentlig er pedofile som kler seg ut som festlige damer for å få lettere tilgang til barn. Men representanten Sager fra SD er ikke blant dem.

Han vil forby lesestundene, nettopp fordi han hevder det som formidles i dragdronningenes eventyr for barn er normkritisk og normkreativt.

«Vi sier jo ikke at barn skal være dragqueens», påpeker Lady Busty, en av de to mest kjente svenske eventyrfortellerne innen det internasjonale konseptet Drag Queen Story Hour.

«Vil du være superhelt så tar du på deg superheltkostyme. Det styrker barn å være frie og kunne utforske», sier hun i en kommentar til det svenske magasinet QX.

Egen erfaring

I et intervju med QX blir Jonathan Sager om hvorfor SD ser det som sin oppgave å bestemme hvilke eventyr barna skal få høre.

«Vi har ingen problemer med at voksne eller tenåringer vil ha et dragshow, sier Sager.

«Men når vi bruker kommunes ressurser til å la to voksne personer gjøre dette foran 2-åringer, da blir det vår moralske plikt å sørge for at så ikke skjer.»

Jonathan Seger bygger sin forbudslyst på egen erfaring. Han overvar en fortellerstund under Malmø Pride for å se hva svenske skattepenger gikk til, og hvorvidt innholdet var noe å tilby barn.

«Etter eventet hadde jeg en sterk oppfatning av at dette ikke er egnet for 2-åringer», sier han til QX.

Barn er ikke fordomsfulle

På den andre siden mener Seger at barn egentlig ikke er så lett påvirkelige som hans opprinnelige argument tilsier.

Når QX spør om hvordan Seger ser for seg at førskolebarn, altså barn mellom 2-7 år, som ikke har fått lov til å snakke om ulike seksuelle legninger vil reagerer dersom de eksempelvis får en ny medelev med to fedre, svarer Seger at han ikke tror barna bryr seg i det hele tatt.

« I den alderen er det ikke noe fokus på om noen har en stereotypisk familie med mamma og pappa eller en regnbuefamilie» sier han.

Der er han enig med Lady Busty.

«Barn er fordomsfrie, åpne og nysgjerrige, sier hun. «Eventyrstundene er en trygg plass, der barn får uttrykke seg selv, og der aksept for andre står i fokus.»

Om svenskene eventuelt innfører forbud mot høytlesing for barn av menn i kjoler, eller lar historien få en lykkelig slutt, gjenstår å se.

Powered by Labrador CMS