Nora Dåsnes vant Kultur-departementets Tegneseriepris

«Dåsnes fanger den spesielle tilstanden det er å bevege seg mellom å være barn og ungdom, samt konfliktene og undringen det kan føre til,» heter det i juryens begrunnelse.

Publisert Sist oppdatert
Nora Dåsnes.

«Ti kniver i hjertet» handler om sjuendeklassingen Tuva. Vi følger Tuvas liv gjennom den rikt illustrerte dagboka hennes. Tuvas bestevenner Linnea og Bao har begynt å krangle etter at Linnea ble sammen med Martin. Tuva blir stående med ett bein i barndommen og ett bein i tenårene, usikker på hvilken side hun skal ta i krangelen.

Så forelsker hun seg i Mariam. Men går det egentlig an å forelske seg i en jente og samtidig like Marcus og Martinius?

Forfatter Nora Dåsnes (25) er utdannet illustratør og animatør utdannet ved Kingston University i London. Hun har på rekordtid gjort kometkarriere med debutboka, og har høstet stor applaus fra både kritikere og lesere.

«Jeg tror det hadde gjort min egen oppvekst litt mindre forvirrende om jeg hadde sett skeive karakterer på min egen alder i bøkene jeg leste.» sier Dåsnes i et intervju med BOK365.

Kulturdepartementet deler hvert år ut KUD-prisene, som premierer den beste barne- og ungdomslitteraturen utgitt i året som har gått. Tegneserieprisen har blitt tildelt årets beste tegneserie siden 1973.

Klikk bildet og kjøp BLIKK+ abonnement.

«Ti kniver i hjertet» har tidligere vunnet Pondusprisen 2020, som deles ut til den beste tegneserien i året som har gått. Også i det store utland har interessen for boka vært stor. «Ti kniver i hjertet» skal nå oversettes til fransk, tysk, dansk, svensk, italiensk, koreansk og spansk.

Juryen, nedsatt av Norsk barnebokinstitutt, uttalte følgende om årets nominerte til KUD-prisene:

«Spørsmålet om identitet å og tørre å være seg selv er velkjent tematikk i litteraturklassen. I 2020 ser vi, i større grad enn tidligere, at denne tematikken er knyttet til kjønn og seksuell legning. (...) Flere gode tegneseriedebutanter i 2020 lover godt for framtidige tegneserieutgivelser for barn og ungdom.»

Årets prisutdeling foregikk digitalt, og det var kulturminister Abid Q. Raja som 10. mars utropte Dåsnes som vinner.

Juryens begrunnelse for prisen:

«Tuva er 12 år, og har store planer for det siste året på barneskolen. Hun vil få kul stil, leke mer i skogen og kanskje til og med bli forelsket. Rammen er en dagbok som Tuva planlegger å skrive ut i løpet av året, og det skjer mer enn nok i Tuvas liv til å greie det målet. Gjennom å utnytte tegneseriemediets egenskaper får Dåsnes dagboka til å strømme over av liv slik at selv de mer fjerne personene framstår distinkte og hele. Veksling mellom de håndskrevne dagboksidene, tegneserieruter og helsides oppslag bidrar til å gi boka dybde. Den avdempede koloritten skaper en vakker helhet i fortellinga, der ulike hovedfarger understreker stemningen i viktige oppslag og rutesekvenser.

Dåsnes fanger den spesielle tilstanden det er å bevege seg mellom å være barn og ungdom, og konfliktene og undringen det kan føre til. Denne debuten holder spesielt høyt nivå, blant annet gjennom grepet Dåsnes har om detaljene. I «Ti kniver i hjertet» kan så mye avhenge av et lite blikk, minimal mimikk og en fars hevede øyenbryn. Og det er ganske stort.»

Anmelderne om «Ti kniver i hjertet»

«Nora Dåsnes' debut treffer midt i hjertet!»
Una Gjerde, Empirix.no


«Ti kniver i hjertet er en bok som berører. ... en høyst lesverdig bok for alle barn som tenker de er klare for kjærlighetens irrganger.»
Karen Frøsland Nystøyl, Vårt Land


«Tuva en karakter du virkelig blir glad i. Les den selv, gi den til ungene eller ta en prat om den i klasserommet. Her er det mange muligheter. Dette er en tegneserie jeg virkelig skulle ønske fantes da jeg var barn.»
Melina Edvardsen, Serienett.no


«God skildring av jenteallianser. Dagbokkonseptet sjarmerer ... Bilde og tekst skaper et uttrykk som kan treffe med sin enkle autentisitet.»
Astrid Fosvold, Periskop


«Det er umulig å ikke la seg rive med av de ulike dramaene som utspiller seg, og Dåsnes har en visuell stil som gjør at leseren faller like hodestups for boken som Tuva gjør for Mariam.» Walter Wehus, Empirix

Powered by Labrador CMS