Stephen Adom, daglig leder i Skeiv Verden Oslo og Viken, og Bassel Hatoum, styreleder i Skeiv Verden.

Solidaritetsparade farget ambassadestrøket i Oslo i regnbuefarger og protest

Publisert Sist oppdatert

Skeiv Verden trommet sammen til en annerledes parade torsdag 24. juni. Valget falt på en solidaritetsparade i anledning årets pridetema, internasjonal solidaritet.

Det var tydelig at folk hadde savnet hverandre. Savnet å gjøre noe sammen. Gå sammen i en parade. Lage lyd og bråk for å protestere mot menneskerettighetsbrudd.

Skeiv Verden inviterte til plakatverksted i en park på Skillebekk, hvor maling av slagord var akkompagnert av heftig dansemusikk. Turen gikk så til Russlands ambassade hvor det ble holdt appell. Siden fulgte ambassadene som perler på en snor. Ambassadene til Egypt, Iran, Emiratene, Tyrkia, Polen og Bosnia og Herzegovina fikk besøk av den fargerike solidaritetsparaden. Det samme fikk ambassaden til Ungarn.

Solidaritetsparaden som utenfor Ungarns ambassade fant sted en knapp uke etter at, det ungarske parlamentet med stort flertall vedtok en lov som forbyr såkalt «homofil propaganda» rettet mot barn og mindreårige.

Russland har allerede en lignende lov og den har ført til økende homofobi i landet, samt harde kår for menneskerettighetsaktivister og organisasjoner.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen uttalte på en konferanse i Brüssel nylig at loven Ungarn nå har vedtatt er «en skam som er strid mot europeiske verdier».

Styreleder i Skeiv Verden, Bassel Hatoum holdt appell utenfor ambassaden.

«Jeg tenker på ungdom som går på skolen og forsøker å finne ut av hvem de er. Kanskje blir de mobbet for å være den de er, for å være skeive. Når de skal oppsøke hjelp på skolen, har ikke skolen lov å gi informasjon om hva det betyr å være skeiv. Det er en skam», sa Bassel i en appell.

Parade deltagerne svarte med takfaste rop: «We’re here. We’re queer. We won’t disappear!»

Powered by Labrador CMS