Musikk

Ramón nominert til Spellemann

Kan stikke av med hele tre priser, blant annet Årets stjerneskudd.

– Jeg har alltid også ønsket å være et forbilde jeg selv trengte. Spesielt som skeiv, trengte jeg noen å se opp til som var artist og låtskriver, sier Ramón.
– Jeg har alltid også ønsket å være et forbilde jeg selv trengte. Spesielt som skeiv, trengte jeg noen å se opp til som var artist og låtskriver, sier Ramón.
Publisert

Spellemannprisen har fra første utdeling i 1973 hatt status som Norges fremste musikkpris. Prisen har siden blitt delt ut årlig til artister og opphavere som har utmerket seg og bidratt stort på musikkfronten i løpet av året som har gått.

Nå braker det løs igjen. Spellemann går av stabelen lørdag 15. april på H3 Arena på Fornebu. 28 priser skal deles ut og utdelingen sendes direkte på NRK 1.

Blant årets nominerte er det flere skeive stjerner.

Strømmerekord

Ramón er nominert til Årets stjerneskudd, i konkurranse med Amanda Tenfjord, Ballinciaga, Jonas Benyoub og Undergrunn. Ramón er også nominert i kategorien Årets låt for «OK jeg lover», og Årets musikkvideo for «Så klart det gjør vondt».

Singelen hans «Ok jeg lover» satte ny strømmerekord og gikk rett inn på 1. plass på Spotifys toppliste i februar. Låta ble strømmet over 600.000 ganger i løpet av de første 24 timene. Sangteksten er sår og oppriktig. Den handler om å ha blitt såret, og redselen for å bli såret av en mann igjen. Derfor trenger han at noen lover å bli.

Menn og kjærlighet

Tekstene hans handler om menn og kjærlighet. Men det er sjelden han snakker om det i intervjuer.

– Jeg synes det er fint at det ikke er så mye fokus på det. Jeg har ikke fått én kommentar om at jeg sier «han». Men jeg tror kanskje det er spesielt for mine folk og min generasjon at vi ikke tenker så mye på det. Jeg har ingen problemer med å snakke om det. Det er bare ingen som har spurt, sa Ramón i et intervju med Blikk i juni 2022.

– Men hvordan definerer du deg selv?

– Godt spørsmål. Jeg definerer meg som homofil. Jeg er sammen med en mann, og trives med det, fortalte han til Blikk.

Sondre Justad kan vinne

Sondre Justad er nominert i kategorien Pop for albumet «En anna mæ», og konkurrerer mot Aurora, Karpe og Anna of the North.

Sondre Justad fra Henningsvær debuterte høsten 2015, med albumet «Riv i hjertet, siden har han hatt et stort publikum.

Det ble ikke færre fans da han kom ut av det berømte skapet på NRK i samtale med Anne Lindmo i mars 2018. Justad var gjest i anledning slipp av plata «Ingenting i paradis» og fortalte Lindmo at han faller for både kvinner og menn: «Jeg har kjent på at jeg rommer mer, at kjærligheten er større. Jeg tror ikke det behøver å være dame eller mann for min del. Det kan gå bra med begge deler.»

Det var i 2018. I mars i fjor annonserte Justad at han hadde fått seg kjæreste. I et langt innlegg skrev han om kjærligheten og det å finne seg selv.

Stjerneskuddet Beharie

Beharie er nominert i kategorien RnB/Soul for albumet «Beharie, the Third». Bak artistnavnet finner vi Christian Roger Beharie fra Sandnes. Han er sanger og låtskriver innen soul/RnB og utdannet ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate. Han ga ut sin første EP, «Beharie», i 2019 og oppfølgeren, «Beharie // Beharie» i 2021, som han vant Spellemannprisen for i klassen RnB/soul i fjor. I 2018 og 2019 hadde han en rolle i Det Norske Teatrets oppsetningen av The Book of Mormon.

Beharie benyttet takketalen under Spellemannprisen til å markere 50 års jubileet for avkriminalisering av homofili.

«Jeg vil dedikere denne prisen til alle de superheltene som har kjempet for mine rettigheter, alle mine venner og alle skeives rett til noe så banalt som å eksistere», sa Christian Roger Beharie.

Spellemann, lørdag 15. april, H3 Arena på Fornebu. Utdelingen sendes direkte på NRK 1.

Powered by Labrador CMS