Skeiv sommer 

– Myggen i Finnmark er ikke for pyser

Blant Rødts tidligere partisekretær Benedikte Pryneid Hansens beste sommerminner er sommerferiene i fjæra i Transfarelv i Alta. De verste sommerminnene er møte med myggen i Finnmark.

Denne sommeren har Benedikte Pryneid Hansen prioritert bading og is-spising. Og litt jobbsøking - når hun ikke er på campingtur på Langøyene.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommer. I dag står Rødts nylig avgåtte partisekretær, medlem i Skeivt nettverk og partiets skeive sameaktivist Benedikte Pryneid Hansen for tur.

Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Avslappende. Har hatt mye tid med kone og barn, vært på Oslo Pride, og møtt venner. Reist til Sørlandet, hatt god tid hjemme i elskede sommer-Oslo og nå i august reiser vi opp til Alta for å besøke min familie. Hovedprioritet har vært bading og is-spising. Og så litt jobbsøking da. 

Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Kona mi, Thea. Hun er en god planlegger og reiseleder, og vet akkurat hva jeg liker. Passe doser med barnevennlige aktiviteter, passe skeivt, og på et varmt sted nær havet.

Beste sommerminne?

– Sommeren kona var gravid, og vi kjørte ned den svenske vestkysten og opp den danske nordkysten i Silje Saab, og bare bada og spiste is. Stoppa der vi syntes det var finest. Og så må jeg trekke fram alle somrene i fjæra i Transfarelv i Alta, mitt barndoms paradis. 

Verste sommerminne?

– Det var ofte heftig å være buffer mellom to kranglete småbrødre på bilferie, kanskje spesielt den sommeren vi kjørte fra Alta til Stavanger! Og all myggen i Finnmark.

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Begge deler egentlig. Litt mindre rom for spontanitet nå med barn, men ser fram til interrail og spontane reiser når ungen blir større.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Ganske mye egentlig. Kanskje ta dem med på Fres Festival i Fresvik for musikk og bading i Sognefjorden i juli. Vise fram den nydelige Oslomarka på sensommeren. Men aller helst vil jeg ta med mine utenlandske venner til nordlyset og samisk påskefestival i Finnmark. 

Hvilke skeive saker brenner du for?

– Det er mange, men jeg prøver å legge inn trykket på transpolitikken nå. Der brenner det. Transpersoner anses ikke som samtykkekompente i norsk helsevesen, det hører ikke hjemme noe sted! Anti-gender-bevegelsen sprer sin hatpropaganda også her hjemme og det ser ut til at norske medieredaksjoner ikke klarer å lande på riktig side, og bruker for mye spalteplass på å «debattere» folk sine liv og traumer. Her trengs det mye jobb, og mange må med for å klare å snu denne skuta.

Hva leser du i og ser du på i sommer?

– I sommer leser jeg «Detransition, baby» av Torrey Peters, som jeg liker godt. Og så venter jeg spent på tredje sesong av «Reservation dogs», en fantastisk serie jeg vil anbefale alle. Både de som har laget serien og de som spiller i den er urfolk, noe som er unikt i amerikansk serieproduksjon. Hovedrollekarakterene er helt nydelige, og serien har gitt meg nye perspektiver på hva USA egentlig er. 

Favorittsommerlåt?

– Noen gamle 90-talls-pophits kan gi meg skikkelig sommerstemning. Nå i sommer hører jeg veldig mye på samiske artister som Emil Kárlsen, ISÁK, Petra Laiti, både fordi musikken er kul og fordi det er en hyggelig måte å få noen språkbad, siden jeg så sårt prøver å lære meg nordsamisk. 

Powered by Labrador CMS