EuroPride 2022

Oslo Pride stilte med delegasjon under Beograd Pride i 2021. Både Stein Runar Østigaard og Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride forteller at de samarbeider tett med vertsbyen for EuroPride 2022 fram mot festivalen.

– De får Europas øyne på seg

Oslo Pride jobber tett med Beograd fram mot EuroPride i 2022. De håper arrangementet skal gi positive ringvirkninger over hele Balkan.

Publisert Sist oppdatert

.

Beograd er i år vertskap for EuroPride som arrangeres fra 12. til 18. september. Dette er første gangen EuroPride avholdes på Balkan

Festivalen går av stabelen få måneder etter at Pride Info Center i Beograd vandalisert for 12. gang siden opprettelsen i 2019. Tross angrepene stemte European Pride Organisers Association (EPOA) likevel for at EuroPride 2022 skulle avholdes i den serbiske hovedstaden.

– Det er en vanskelig balansegang og en kontroversiell avgjørelse for mange, særlig utenfor vårt eget miljø, sier Stein Runar Østigaard, EuroPride-koordinator i EPOA til Blikk.

.

.

Fikk 70 prosent av stemmene

Som EPOAs EuroPride-koordinator styrer Østigaard prosessen rundt EuroPride fram til beslutningen om vertsland vedtas av generalforsamlingen i EPOA.

– Der deltar organisasjoner fra hele Europa. Det er litt som et OL, kan du si. Byene som søker om må gjennom en lang prosess før de tildeles EuroPride, sier han.

– I sin egen presentasjon la Beograd vekt på betydningen av et sånt arrangement, ikke bare for Serbia, men for hele Balkan. Dette blir regnet som et regionalt arrangement, med støtte fra organisasjoner fra for eksempel fra Bulgaria, Nord-Makedonia og Montenegro.

Østigaard forteller at vertsbyen fikk tildelt festivalen med overveldende flertall. Beograd fikk mer enn 70 prosent av stemmene under avstemningen.

– Dette er tredje gang EuroPride blir lagt til et sted hvor det er et utfordrende miljø. I 2010 ble det avholdt i Warszawa, for første gang i post-kommunistisk land, og i 2015 i Riga, for første gang i post-sovjetisk land.

.

Oslo Pride håper på ringvirkninger

Oslo Pride opplyser at Beograd Pride har vært en nær samarbeidspartner siden 2016. De to festivalene har ved flere anledninger besøkt hverandre for gjensidig utveksling av erfaringer. Oslo Prides tech- og kommunikasjonsgrupper jobber også med å bistå Beograd Pride i etableringen av sin nye nettside.

– EuroPride i Beograd er et viktig arrangement som Oslo Pride støtter opp om. Frivillige fra Oslo Pride jobber tett med våre serbiske venner, og håpet er at arrangementet skal gi positive ringvirkninger over hele Balkan, forteller Haugsevje.

– Jeg er stolt av våre frivillige som gjennom mange år har bygget tette og solide internasjonale bånd. Gjennom samarbeid får vi mulighet til å lære av hverandre på tvers av landegrenser og organisasjoner. Pride er en global bevegelse, og det er klart vi støtter hverandre i utfordringer. Dette har alltid vært viktig for Oslo Pride, og solidaritet er derfor en av våre tre kjerneverdier.

.

Både Stein Runar Østigaard og Oslo Pride-leder Inger Kristin Haugsevje var tilstede under Beograd Pride i 2021.

.

Viktig med sikkerhet også utenom Pride

I sin årlige hatkriminalitetsrapport, dokumenterte organisasjonen Da se zna! 63 tilfeller av hatkriminalitet mot skeive i 2019. Dette var en økning på 50 prosent siden 2018.

Sikkerhet under EuroPride i Beograd er et av de store temaene opp mot arrangementet, sier Østigaard.

– Beograd Pride er ansvarlig for dette, men andre organisasjoner, som Oslo Pride, følger selvfølgelig med. Vi gjør det vi kan for å støtte oppunder Beograd Pride, men det er de som er i dialog med myndighetene i landet.

Oslo Pride samarbeider tett med Beograd Pride fram mot EuroPride i september. Her er Oslo Prides leder Inger Kristin Haugsevje på Pride Info Center, som nylig ble vandalisert.

Som en del av Oslo Prides delegasjon, deltok Østigaard på Beograd Pride i 2021. Der opplevde han et stort nærvær av politi.

– Ofte ser vi et stort sikkerhetsoppbud av politi under selve arrangementene. Hele sentrum var hermetisk lukka av politiet. Det var vanskelig å i det hele tatt komme seg inn, så jeg er ikke spesielt bekymret for sikkerheten under EuroPride i Beograd. Det som er mer bekymringsverdig, spesielt nå med det siste angrepet i desember, er situasjonen for skeive utenom Pride, gjennom hele året.

EuroPride bidrar til et internasjonal fokus på vertslandene. Dette kan være positivt, mener Østigaard.

– Det opplevde vi med både Riga og Warszawa. De får Europas øyne på seg. For eksempel engasjerer medier seg på et helt annet vis. Det skaper en dynamikk og diskurs som gjør at arrangørene har lyst til å ha et sånt arrangement, sier Stein Runar Østigaard.

Østigaard ser fram til EuroPride i Beograd og skal etter planen tilbake til byen i februar.

– Den internasjonale internasjonal bevegelsen, ikke minst med Oslo Pride, er opptatt av ønskene og virkelighetsbeskrivelsen til den lokale arrangøren. Det er de som kjenner den lokale situasjonen. Det er de som gjør vurderingen av hvordan man skal gjennomføre et slikt arrangement, og ikke minst om det er riktig å avholde det.

.

.

.

Powered by Labrador CMS