Urix

Serbisk lhbt+senter vandalisert for 12. gang

Serbia er vertslandet for EuroPride 2022. Etter en rekke angrep på lhbt+befolkningen krever pridearrangører og aktivister handling fra myndighetene.

HYLLET DOMFELT KRIGSFORBRYTER: Slik så senteret ut etter angrepet. Til venstre er et bilde av den dømte krigsforbryteren Ratko Mladic, med påskriften «Ratko Mladić Serbian Hero».
Publisert

.

Natt til 23. desember ble Pride Info Center i Beograd utsatt for hærverk. Dette er det 12 angrepet på infosenteret siden åpningen i august 2018.

Hærverket ble oppdaget på julaften. Da var infosenterets vinduer dekket av graffiti med bilder av Ratko Mladic og påskriften «Ratko Mladic Serbian Hero», melder Beograd Pride. Den offisielle logoen til EuroPride 2022 var krysset over.

.

Hyllet domfelt krigsforbryter

Mladić er kjent for å ha ledet de bosnisk-serbiske styrkene under beleiringen av Sarajevo fra 1992 til 1995 og under Srebrenica-massakren i 1995.

Fram til 2002 levde han under beskyttelse fra Serbia i Beograd. Etter 16 år på flukt ble han i 2011 arrestert av serbisk politi og dømt til livstid i fengsel for folkemord, krigsforbytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Beograd er i år vertskap for EuroPride som arrangeres fra 12. til 18. september. Etter økningen i antallet angrep ber Beograd Pride og organisasjonen Civil Rights Defenders serbiske myndigheter om å ta ansvar for fiendtlige holdninger mot landets lhbt+befolkning.

.

Det var et dystert syn som møtte forbipasserende på julaften etter at gjerningspersonene hadde dekket infosenteret med grafitti.

.

Området hadde politiovervåkning

Pride Info Center er det første offentlige lhbt+senteret i Serbia. Ifølge Beograd Pride er det både et sosial og kreativt møtepunkt for medlemmer av lhbt+samfunnet, aktivister og organisasjoner.

Infosenteret ligger i gaten Kralia Milana, tett på presidentresidensen, byforsamlingen og andre statlige institusjoner med 24-timers politiovervåkning.

– Det er ødeleggende at et slikt brudd på loven skjer foran noen av de viktigste serbiske institusjonene i en sentral gate i Beograd, skriver Beograd Pride i en uttalelse.

Vitner melder om at de observerte en gruppe maskerte menn gjennomføre hærverket. Ifølge politiet i Beograd er ingen foreløpig tiltalt i saken. Det samme gjelder for de foregående 11 hendelsene, der politiet enda ikke har tatt ut tiltale.

– I påvente av den store begivenheten som EuroPride er, forventer vi at institusjonene i Republikken Serbia og byen Beograd vil gjøre alt for å sikre sikkerhet og støtte denne begivenheten som vil påvirke turismen i Beograd. De må informere serbiske borgere om at lhbt+personer lider under daglig diskriminering og er utsatt for hattytringer og hatkriminalitet, uttaler Beograd Pride.

.

Goran Miletić, Europadirektør i Civil Rights Defenders, mener angrepene i Serbia er blitt en dyster trend.

Myndighetene stilles til veggs

Menneskerettighetsorganisasjonen Civil Rights Defenders mener angrepene i Serbia er et resultat av manglende respons fra myndighetene. Også de krever handling.

– Myndighetene har så langt ikke klart å takle diskrimineringen, trakasseringen og angrepene på lhbt+samfunnet og bidrar dermed til å skape et klima for frykt og gir straffrihet for de som begår hatkriminalitet, sier Goran Miletić, Europadirektør i Civil Rights Defenders.

– Samtidig er vi vitne til et økende antall graffiti som glorifiserer krigsforbrytere, mens etterforskning og rettsforfølgelse av mistenkte krigsforbrytelser blir fullstendig neglisjert. Trenden med ustraffede angrep må stoppes og de som begår hatforbrytelser må stilles til ansvar. Med tanke på at Beograd er vertskap for EuroPride i 2022, krever vi at myndighetene oppfyller sine plikter, umiddelbart undersøker disse hendelsene og sikrer at menneskerettighetene til lhbt+-personer blir beskyttet, sier Miletić, som også er med på organiseringen av Beograd Pride.

Powered by Labrador CMS