Regnbuedagene i Bergen 2016.

Slik blir årets Regnbuedager

Pride Park på USF Verftet og båtparade i byfjorden står på programmet til Regnbuedagene i Bergen.

Publisert
Joakim Aadland.

En mini-Pride Park på USF Verftet og båtparade i Byfjorden er blant det som står på programmet for årets pridefestival i Bergen, som går av stabelen 5. til 12. juni.

– Vi har måttet tenke nytt rundt arrangementene, men mener at vi har kommet frem til løsninger som gjør at vi både kan være sammen og ivareta smittevern på en god måte. Men det skal bli fysiske arrangementer, og vi skal gi publikum noe å se frem til, sier festivalsjef Joakim Aadland.

Når regjeringen forrige uke la fram plan for gjenåpning av samfunnet, sa statsminister Erna Solberg at avklaringer rundt festivaler og sommerens større arrangementer vil komme i begynnelsen av mai.

– For oss er det for seint å skulle vente til mai med å ta avgjørelsene om årets gjennomføring, og til tross for at vi går usikre tider i møte har vi besluttet å gå videre med planen om å gjennomføre en festival hvor mennesker kan møtes, sier Aadland.

Datarock på Verftet

De siste årene har festivalen farget hele Festplassen i regnbuens farger med musikk- og kulturfestivalen Pride Park. I år står imidlertid teststasjonen for Covid-19 på plassen, og festivalen flytter parken ned til vannet ved Verftet.

– Det som er fint med kultur-Bergen er at når én dør lukkes, åpnes en annen. Vi har inngått et samarbeid med USF Verftet om å skape en mini-Pride Park der ute. Dette blir to dager med utendørs konserter, show og mye mer, sier Aadland.

På programmet her står kjente navn som blant annet Datarock, Moyka og Halie, og festivalsjefen lover at det blir både glitter og dansestemning, selv om de enda ikke vet nøyaktig hvordan regler og restriksjoner vil være i juni.

– Vi lovet i fjor at i 2021 skulle vi danse sammen igjen, og det løftet tenker vi å holde. Vi vet at alle er sultne på både fest og pridestemning, men smittevern vil selvfølgelig alltid veie tyngst, og vi vil forholde oss til alle regler og anbefalinger fra helsemyndighetene.

Datarock.

Pride House

Mens Pride Park skaleres ned for å passe inn i et mer smittevern-vennlig format, har man gått motsatt vei med debattarenaen Pride House, hvor festivalen presenterer den politiske delen av programmet. I anledning avdukingen av benkene som bygges på Vågsallmenningen til ære for Kim Friele, skal nemlig festivalen bygge et helt eget Pride House-telt.

– Det ble naturlig for oss å legge den politiske arenaen vår nettopp til Kim Friele-benkene, da det kan gi en viktig påminnelse om kampene som er kjempet før oss, og om hvorfor man deltar på pride.

Det er heller ikke tilfeldig at festivalen lar nettopp dette arrangementet være det mest synlige i bybildet.

– Når vi mistet synligheten vi vanligvis får på Festplassen, ble det viktig for oss å være tilstede andre steder i sentrum. For mange er pride forbundet kun med fest og parade, men vi ønsker i år å fremheve Pride House for å minne om at debattene og den politiske delen av programmet kanskje den viktigste delen av festivalen.

Båtparade på fjorden

Størst spenning er det kanskje knyttet til den årlige paraden, som i fjor ble arrangert som et direktesendt paradeshow i stedet for å samle flere tusen mennesker i en fysisk parade.

Klikk bildet og kjøp BLIKK+

– Vi har jo hele veien hatt et håp om å kunne arrangere paraden i sin originale form, men når vi nå går mot vår og sommer ser vi at det dessverre er lite realistisk. Vi har derfor latt oss inspirere av 17.maikomiteen og fjorårets løsning på en smittevernvennlig prosesjon, med båtparade i Byfjorden!

Paraden er som vanlig åpen for alle som ønsker å delta, men i år må man altså stille i båt for å kunne bli med.

– Vi vet at dette dessverre gjør at det ikke er mulig for alle å delta i paraden, og vi oppfordrer derfor lag og organisasjoner til å gå sammen om å finne løsninger som gjør at så mange som mulig kan delta. Vi oppfordrer også privatpersoner som har ekstra plass på sin båt til å vise solidaritet, og invitere med seg en gjest eller to, selvsagt innenfor gjeldende smittevernregler, sier Aadland.

Festivalen oppfordrer alle som deltar til å pynte båtene sine for anledningen, og lover kåring av det best dekorerte fartøyet.

– Selv om vi helst skulle samlet alle i gatene slik vi pleier, tror vi dette vil være en fin måte for mennesker å komme sammen og delta på den viktige markeringen som pride er, når omstendighetene er som de er i år. Vi håper så mange som mulig vil være med oss å farge byfjorden i regnbuens farger, sier Aadland.

Presset kulturliv

Som de fleste andre måtte Regnbuedagene i 2020 avlyse festivalen, og gjennomførte en digital pridemarkering. Som resten av kulturlivet, står også Regnbuedagene i en økonomisk usikker situasjon, med få inntektsmuligheter og stor usikkerhet rundt tiltak på gjennomføringstidspunktet. Festivalsjefen forklarer hvorfor de likevel velger å gjennomføre:

– Pride er for mange et viktig sted for friheten til å være den de er, og vi vet at våre arenaer er samlingspunkt som skaper helt avgjørende møter mellom mennesker. Det er svært utfordrende å skulle lage festival under en pandemi, men vi ser det som vårt samfunnsoppdrag å skape synlighet for vår målgruppe, og tilby disse viktige møteplassene, sier Aadland.

Powered by Labrador CMS