Joakim Aadland, leder av Regnbuedagene.

Kim Friele-skulptur innviet i Bergen på homodronningens 86-årsdag

– Dette er en plass der du kan støtte deg på Kim og det arbeidet hun har gjort, sier Joakim Aadland, leder av Regnbuedagene.

Publisert

Joakim Aadland, sjef for de forestående Regnbuedagene i Bergen, har som et hundretall andre mennesker tatt turen til Bergen sentrum denne torsdags-formiddagen.

Alle er kommet for å overvære den høytidelige avdukingen av Kim Friele-benken, et minnesmerke over en bauta i norsk homokamp.

– Jeg skulle jo selvfølgelig gjerne sett mange flere her på denne festdagen, men situasjonen er som den er og mange av den eldre skeive garde som kjempet sammen med Kim Friele, vegrer seg nok for å gå ut om dagen.

Søken etter kjærlighet

Skulpturen ble avduket på Kim Frieles 86-årsdag, men hovedpersonen måtte selv se avdukingen på live-stream av helsemessige årsaker.

Seremonien ble likevel en høytidelig og varm halvtime, innledet med en kort tale av ordfører Marte Mjøs Persen, som la vekt på at kampen for retten til å elske hvem man vil, ikke er over.

«Søken etter kjærlighet er under de beste omstendigheter utfordrende», sa ordføreren, med hentydning til alle de timer Kim Friele som ung kvinne satt på en benk ved Nationaltheatret-teateret i Oslo og speidet etter andre homofile. Benke-skulpturen av kunstner Lina Viste Grønli, er den første som kommer på plass i Bergen Kommunes 10-årige prosjekt «Kvinner på sokkel».

Prosjektet har som mål å få reist flere minnesmerker av kvinner i byen, og hva var vel mer naturlig enn at Kim Friele, erke-bergenser og landets fremste forkjemper for homofiles rettigheter fikk den æren.

Bergens ordfører Marte Mjøs Persen og Kenneth Brophy.

Våpendrager og sparringpartner

KIM-benken er plassert skrått over gaten for Bergen Gamle Rådhus, et sted som også blir sentralt under årets feiring av Regnbuedagene i byen.

– Her kommer vi til å ha Pride House, forteller Joakim Aadland, som håper at Kim Friele-benken blir en naturlig samlingsplass også etter at Regnbuedagene er over.

– Jeg likte godt byråd Katrine Nødtvedts ord om at om du er trist og lei en dag, så vil Kim alltid være her for deg. Her er en plass der du kan støtte deg på Kim og det arbeidet hun har gjort. Jeg så også hvor rørt Kenneth Brophy ble av å høre venninnen sin hyllet på denne måten, sier Aadland.

Kenneth Brophy, Kim Frieles gamle våpendrager og sparringpartner ble også den første som fikk æren av å sette seg på benken etter at byråd Katrine Nødtvedt hadde foretatt den høytidelige avdukingen av den tredelte sittebenk som sett ovenfra former navnet KIM.

– Jeg har tenkt på hvorfor det ikke er en skulptur av Friele. Vil folk om 10 generasjoner vite hvem Kim er? Dette er ikke en byste av Kim, men et monument over arbeidet hun har gjort og slik sett er det en fin symbolikk, sier Aadland.

Han oppfordrer alle som har noe på hjertet til å stille seg opp på Kim-benken og si ifra.

– Vi har i mange år hatt Den Blå Steinen i Bergen som et møtepunkt, nå har vi et til, et som er en plass for ytringsfrihet og menneskerettigheter.

Powered by Labrador CMS