Festival

Skeivt på BIFF

Som vanlig har Bergen Internasjonale Filmfestival samlet et knippe skeive filmer i programmet Propaganda Nights. – Noe for enhver smak, sier festivalsjef Tor Fosse.

– Dokumentaren «Anhell69» er en av de hyppigst programmerte lhbt-filmene i år på en rekke filmfestivaler verden over, sier BIFF-sjef Tor Fosse.
Publisert

Den kommende uken fyller Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) kinosalene i Bergen. Et utvalg av filmene har skeiv merkelapp, og presenteres i programmet Propaganda Nights: lhbti.

Blikk tok en kjapp prat med festivalsjef Tor Fosse om hva som kjennetegner årets skeive program.

– Bredden er nok det viktigste å bemerke. Her er alt som innbefatter lhbti, selv en fiksjonsfilm om interkjønn har vi med denne gangen. Vi hentet inn «We Have Never Been Modern» fra min favorittfestival Karlovy Vary, så denne representerte hjemlandet Tsjekkia i festivalens konkurranse.

For enhver smak

Fosse forteller videre at festivalen samarbeider tett med skeive organisasjoner i Bergen. Han mener det bidrar til at det er noe for enhver smak.

– Skeiv Ungdom har fått «sin» film, «Fireworks», en vakker film som baserer seg på en faktisk hendelse på Sicilia om to gutter på 17 år som blir forelsket i hverandre. Skeiv Arkiv har «deres»: «1946: The Mistranslation That Shifted Culture» tar for seg bibeltolkning gjennom arkiver fra forskere på Det gamle testamentet.

Han trekker også frem «Passages» som blant annet omhandler bifil sex. 

Lesbisk kjærlighet får sitt i «Homecoming», som han også nevner at var i konkorranseprogrammet i Cannes, samme tema går igjen i «Sisi / Ich» , som er hentet fra Berlinalen, og det samme gjør musikkfilmen «It's Only Life After All», om duoen Indigo Girls, som danner opptakten til Propaganda-festen på Kulturhuset fredag 20. oktober.

Dokumentaren «It's Only Life After All» om duoen Indigo Girls vises på årets BIFF.

– BIFF har også Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens med på laget og «Transition» vil nok bli husket av mange. Det vil garantert også den britiske «Femme» som er en «drag-thriller» som omhandler homofobi og på den måten ikke akkurat er en positiv propagandasak. Men jeg syntes filmen måtte med i programmet som den spenningsfilmen den er og ikke minst gjør Nathan Stewart-Jarrett og George MacKaye råsterke prestasjoner foran kamera, sier Tor Fosse.

«Transition» er for øvrig hentet inn fra Tribeca-festivalen og forteller den utrolige historien om en transmann som midtveis i prosessen med kjønnsbekreftende behandling har blitt invitert inn i Afghanistan for å dekke overgangen til Talibans styre uten at soldatene forstår at han er på vei til å bli hun.

Et kupp

Fosse er for øvrig særlig stolt over at de har fått filmen «All of Us Strangers» av Andrew Haigh på programmet.

– Det er jo et kupp da den er den ferskeste og en av de mest høyprofilerte – så den har havnet som Center Piece hos oss.

Ifølge programteksten er dette et klokt, vakkert og eksepsjonelt velspilt fantasydrama med Andrew Scott («Sherlock», «Fleabag») og Paul Mescal («Normal People», Aftersun)) i hovedrollene.

Ellers trekker Fosse også frem «Anhell69» og «Queendom», som begge ble vist på Oslo/Fusion International Film Festival nylig. «Queendom» vant også Blikks publikumspris.

– «Queendom» handler om en modig transperson i verdens største land hvor den politiske ledelse benekter at det finnes skeive. «Anhell69» er en av de hyppigst programmerte LHBT-filmene i år på en rekke filmfestivaler verden over.

«Queendom» ble vist på Oslo/Fusion International Film Festival nylig og vant også Blikks publikumspris.

Fornøyelig «Theater Camp»

Om det så er filmer i det øvrige programmet som også byr på skeiv tematikk, har ikke programmeren fortalt det til Fosse. Men det er filmer som blitt flere kategorier til del, som vi mener det er verd å nevne. Så som den amerikanske indiefilmen som «Theater Camp», som nylig ble vist under Oslo Fusion.

Blikk kan skrive under på at det er hold i oppfordringen i BIFFs filmomtale:

– Gå ikke glipp av muligheten til å se en av årets morsomste komedier på det store lerretet!

Se hele Propaganda Nights-programmet her.

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS