Transgender Awareness Week

Aktivisme og kunst hånd i hånd

Utstillingen TRANS, kuratert av Joakim Eide, åpner 13. november i Bergen under Transgender Awareness Week.

Ida Helene Benonisen, ikke-binær samisk-norsk poet og aktivist i Norge, viser videoverket “children of the migthy sun”
Publisert Sist oppdatert

Utstillingen TRANS åpner 13. november på Bergen Kjøtt, og består av fem sterke stemmer som viser hvordan transpersoner bruker sin kreativitet og sitt kunstnerskap til å skape synlighet og formidle rettighetskamp.

I utstillingen møter publikum Jim Særnblom, som ga ut boken TRANS (2022) gjennom Nasjonalmuseets utstilling Jeg kaller det kunst. Bokas formål løftes også gjennom dialog mellom Jim Særnblom og Luca Dalen Espseth i en Trans Norge podkastepisode. Med boken og podcasten side om side i utstillingen, får publikum også bedre kjennskap til Jims forhold til transaktivisme og hvordan det etter hvert tar form gjennom hans kunstnerskap.

Alisha Dhaqane stiller ut videoverket “SOMALI LGBTQI QUEEN”.

Kan TikTok være samtidens selvportrett?

Alisha Dhaqane stiller ut videoverket “SOMALI LGBTQI QUEEN”, som inviterer publikum til å reflektere rundt hvordan synlighet og representasjon tar form. Dhaqane har vært portrettintervjuet og covergirl i Blikk i juli 2022. Gjennom sin representative praksis på Tiktok i over 3 år, har hun tatt i bruk nasjonalisme og kreativ uttrykksform for å utfordre de dehumaniserende og hatefulle fordommene skeive somaliere blir møtt med. Nå har hun et ønske om å skrive bok om sin erfaring som somalisk-norsk transkvinne. Formålet med hennes arbeid er å vise at man kan være stolt somalisk-norsk, muslim og skeiv - og at man ikke må velge mellom sine interseksjoner som menneske.

Samisk poesi

I tillegg til Alishas video, presenteres også et poetisk videoverk av Ida Helene Benonisen, som er en velkjent ikke-binær samisk-norsk poet og aktivist i Norge. Gjennom det poetiske videoverket “children of the migthy sun” ledes vi inn i en hverdag av aksjoner og aktivisme for å bevare samisk kultur og reindrift. Det vil derfor være mulig å signere et opprop for Fosen-saken gjennom en QR-kode ved siden av det poetiske videoverket. Tirsdag 14. november fra kl 17:00 - 20:00, vil det også være mulig å delta på Idas workshop i slampoesi på Hordaland Kunstsenter.

«Vi har ikke engang luksusen av å kollapse»

Gjennom det tekstbaserte verket «Vi har ikke engang luksusen av å kollapse» (2023) av aktivist og forfatter Wesam Almadani får publikum anledning til å donere nødhjelp til Palestina gjennom å kjøpe teksten som plakat i kunstbutikken. «Vi har ikke engang luksusen av å kollapse» fikk sin tittel gjennom et sitat fra Hamed, en av mange palestinske stemmer som han løfter frem i sitt verk. Teksten står i solidaritet med det Palestinske flagget i utstillingsrommet. Publikum kan selv bli en forlengelse av solidariteten ved å bruke en QR kode for å be den norske regjering om å stemme for Representantforslag 237 S, tirsdag 14. november, og dermed sette i gang tiltak for å kreve et umiddelbart våpenhvile.

«De usynlige»

I midten av utstillingsrommet, i sentrum av alle nevnte kunstverk, ses en tom pidestall omringet av fire sperrebånd. Kunstverket skaper oppmerksomhet og undring om noe som mangler. Det er kunstner og kunstformidler Åse Berg Dybviks kunstverk «De Usynlige» som hun uteksaminerte med hos OsloMet i år. Med verket inviterer hun til både institusjonell kritikk og særlig oppmerksomhet til situasjonen for statsløse personer i Norge. Berg Dybvik hadde sin praksis på Stortinget og bacheloroppgaven som helhet vil være tilgjengelig i utstillingen.

TRANS: utstillingsåpning mandag 13. november kl. 17 i 2.etasje på Bergen Kjøtt. Utstillingen henger til søndag 19. november. 

Fullt program og info: Transgender Awareness Week

 

Powered by Labrador CMS