Transgender Awareness Week

– Transfolk er en mangfoldig gruppe

Transgender Awareness Week i Bergen byr på en uke med kunst, kultur, politikk, og ikke minst bevisstgjøring. – Hvis cis-folk klarer å se bort fra sine egne behov en stund, og heller ser menneskene, tror jeg vi er på god vei til noe bedre for transfolk, sier Isak Bradly, leder i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens.

– Transfolk er en mangfoldig gruppe mennesker med ulike behov, og ulike liv, sier Isak Bradley, leder Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI), som arrangerer Transgender Awareness Week i Bergen 13. – 20. november.
Publisert Sist oppdatert

Trans Awareness Week i Bergen finner sted uken før Transminnedagen 20. november. Transminnedagen er en årlig markering hvor livene til transpersoner som har mistet livet sitt til vold minnes.

– I fjor ble 327 transpersoner drept i verden, i all hovedsak transfeminine, melaninrike transkvinner. Vi venter på nye tall fra Transgender Europe, men vi vet det er dystre tall, sier Isak Bradly, leder i Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, som arrangerer transbevissthets uka i Bergen.

– Med Trans Awareness Week har PKI et mål om å synliggjøre transpersoner, men også invitere cis-personer som vil lære mer om transtematikk. Det trengs absolutt, sier Bradley.

Han påpeker at det trengs mer kunnskap om trans generelt i befolkningen.

– Mange cis-folk synes det er vanskelig å forholde seg til transtematikk. At det er så mange begreper de ikke forstår. Det har jeg forståelse for, men hvis cis-folk klarer å se bort i fra sine egne behov en stund, og heller ser menneskene, tror jeg vi er på god vei til noe bedre for transfolk. Vi må vi snakke sammen, og lære om hverandre. Gjør vi ikke det, kommer vi ingen vei, sier Bradley.

Strømmes fra Bergen

Han mener at det er for mye forlangt at det alltid skal være transpersoner selv som skal stå for oppdragelsen av cis-folk.

– Det er vanskelig for transpersoner å alltid skulle være den ene. Den ene i venneflokken eller på arbeidsplassen, som skal opplyse alle de møter på sin vei om trans generelt. Transpersoner er ingen homogen gruppe. Transfolk er en mangfoldig gruppe mennesker med ulike behov, og ulike liv.

Det er grunnen til at PKI tar på seg jobben med Transgender Awareness Week i Bergen. På programmet står alt fra workshops, fester, sminkekurs, slampoesi til panelsamtaler og konserter.

– Vi er så forskjellige, alle transfolk. Og med Transgender Awareness Week løfter vi fram ulike perspektiver, og nettopp derfor er denne uka så viktig, for både transfolk og allierte. Her får de verktøyene de kanskje trenger. Og for de som ikke er i Bergen, vil en del av arrangementene strømmes, slik at folk kan være med fra senga si eller der de måtte befinne seg, sier Bradley til Blikk.

Transgender Awareness Week i Bergen starter mandag 13. november kl. 17 på Bergen Kjøtt med kunstutstilling og kick-off. Det blir samtaler, stand up, konserter, dansing og pizza. Siden går det slag i slag hele uka, før det ender mandag 20. november med Transminnedagen.

Transminnedagen arrangeres på gressplenen utenfor Bergen Kunsthall, Rasmus Meyers allé 5 i Bergen. Etter markering er det samling på Bergen Kunsthall.

Opplæring av media

For Bradley er det vanskelig å trekke fram et høydepunkt under uka.

– Men jeg vil gjerne løfte fram arrangementet vi har opp mot media. Vi har invitert representanter fra Transgender Europe (TGEU), som skal holde en presentasjon for mediepersoner, journalister og studenter om inkluderende kommunikasjon og viktigheten av rettferdig og inkluderende mediedekning. Etter presentasjonen vil det være et Q&A-panel med Nadya Yurinova og Karoline Skarstein, leder FRI Rogaland, hvor publikum kan stille spørsmål og lære mer.

Fullt program og info: Transgender Awareness Week

Powered by Labrador CMS