Pride

Tatt på senga av EuroPride-utspill

Regnbuedagene er positive til å få EuroPride til Bergen, men mener lokale skeive utfordringer må komme først. – Behovet er stort. Større enn EuroPride, sier styreleder Mona Frank.

Regnbuedagene i Bergen 2017.
Publisert Sist oppdatert

Nylig gikk Per-Arne Larsen (V), finansbyråd og listetopp i Venstre, ut og sa at han ønsket EuroPride til Bergen og at han håper festivalen kan arrangeres i byen i 2027.

 «Etter trusler mot paraden i år, og hærverk av regnbuefelt i byen, vil det være en god måte å vise at vi som by stiller oss på lag med mangfoldet som paraden feirer», sa Larsen til Bergensavisen.

 Regnbuedagene i Bergen, som arrangerer Pride hvert år i byen, ble tatt på senga av utspillet.

 – Vi har vært i dialog med Bergen kommune om å sikte oss inn på en søknad om EuroPride i 2028, i og med at det er en ekstremt ressurskrevende prosess. Angående 2027 har ikke styret i Regnbuedagene tatt noen avgjørelse, sier styreleder Mona Frank til Blikk.

 Frank forteller at under årets Regnbuedagene i Bergen hadde de nok å holde grep om med hensyn til trusselnivået og arbeidet med å favne om det skeive miljøet i byen.

 – Det har vært fokuset vårt i årets festival, og ikke minst med tanke på neste års arrangementer. Vi jobber målrettet med hvilke behov det skeive miljøet i Bergen har akkurat nå og i tiden fremover. EuroPride som arrangement er et sterkt symbol, men for oss er det mange lokale behov og utfordringer, pluss Regnbuedagene 2024, som vi må ta tak i her og nå. Så for oss ligger ikke fokuset på EuroPride ennå, sier Frank.

Har ikke ressurser

 Likevel er Regnbuedagene positive til utspillet fra byens politikere.

– Men det er ekstremt fint å se at lokale politikere, byrådet for finans og de lokale partiene har lyst å støtte EuroPride i Bergen. Det synes vi er kjempebra. Hvis Bergen kommune er villig til å sette inn ressurser i en slik søknadsprosess, for det trengs ekstra ressurser for å få sendt en søknad, er det kjempepositivt.

Sist Regnbuedagene søkte om EuroPride, til 2020, hadde festivalen to ansatte som jobbet fulltid med søknaden og Regnbuedagene.

 – Da hadde vi folk fra festivalen og fra Fri Vestland som jobbet full tid med søknaden, i tillegg til en komité. Disse ressursene har vi ikke per i dag, sier Frank.

 – Hvis EuroPride skal arrangeres i Bergen må hele det skeive miljøet, og alle de skeive organisasjonene, være involvert. Ikke bare Regnbuedagene. I tillegg må kulturlivet og institusjonene, og ikke minst kommunen være med på arrangørsiden. Det må være en felles innsats. For oss er det spesielt viktig at Pride eies av hele miljøet, og det føler vi at vi klarte med årets Regnbuedagene.

Frank mener det er flott at byens politikere vil investere millioner av kroner i en EuroPride-festival.

– Men vi skulle ønske at de lokale myndighetene også satte inn ressurser på utfordringer vi ser det skeive miljøet sliter med i Bergen i dag. Undersøkelser viser at skeive scorer dårlig på levekårsundersøkelser, og det er mange utfordringer med hensyn til for eksempel psykisk helse, de regionale helsetilbudene til transfolk og mangelen på tilbud som gjenspeiler seksualitetsmangfoldet hos unge og voksne. Så i tillegg til kommunens villighet til å satse på en EuroPride-søknad, ønsker vi på lik linje med PKI ressurser inn i de lokale helsetilbudene, som for eksempel en lokal helsestasjon. Behovet er stort. Større enn EuroPride, sier Mona Frank til Blikk.

Powered by Labrador CMS