Skeivt kulturår

– E’ det oss dokker e' redde for?!

Universitetsmuseet åpner utstillingen Skeive kulturår under Regnbuedagene i Bergen.

Homofil bevegelse i Bergen (HBB)/Homodagene 1983.
Publisert Sist oppdatert

Universitetsmuseet markerer i år at det er 50 år siden paragraf 213 ble opphevet, og at seksuelle handlinger mellom menn ikke lenger var forbudt i straffeloven.

Utstillingen Skeive kulturår presenterer forskning på samspillet mellom levd liv på den ene siden, og kulturens normer, lover og regler på den andre siden.

Hvorfor har biologer tradisjonelt lurt på hvorfor hunnfugler parrer seg med flere hanner, når de like gjerne kunne spurt hvorfor hunnfugler satser alt på et kort? Dette gir en moralsk inngang der vi bruker ladede begreper som utroskap og promiskiøsitet på dyrenes adferd. Har forskningsspørsmålene de har stilt seg blitt påvirket av de språklige og moralske rammene våre?

Spørsmålene Universitetsmuseet stiller seg er mange. Hva er skeiv kunst? Er det kunst og gjenstander som blir vist på en skeiv arena eller i en skeiv kontekst? Betyr det at kunstneren er skeiv? Eller betyr det at selve tematikken eller motivet har noe skeivt i seg?

I takt med samfunnets syn

Har lover om avkriminalisering, beskyttelse mot hatefulle ytringer, partnerskapslov, adopsjonsrett og juridisk kjønn påvirket samfunnets syn på skeive, eller har lovene mer eller mindre motvillig endret seg i takt med samfunnets syn?

I utstillingen Skeive kulturår reflekterer forskere fra ulike fagretninger hvorvidt og hvordan forskning har bidratt til både å normalisere og å problematisere seksualitet, kjønn og kjærlighet.

Hvordan har psykiatrien laget diagnoser, jussen laget rammer og hvilke begreper har antropologien bidratt med? Og hva skjer når de som observeres ikke kjenner seg igjen i betegnelsen, kategorien eller lovene de berøres av?

Universitetsmuseet vil ha støtende ord

I utstillingen oppfordres publikum også til å dele og reflektere rundt ord de kjenner til. Hvilke ord relatert til skeivhet, kjønn og seksualitet har de hørt brukt om seg selv eller andre? Hva er ikke greit å bruke? Publikum vil også få vite hvilke ord som ble samlet inn på campus og via universitetets sosiale medier i mai 2022. De er mange.

Skeive kulturår åpner fredag 3. juni kl 19.30, som et opp spark til Regnbuedagene i Bergen, med taler og musikk servert av dj Richard Blanco. Universitetsmuseet, Naturhistorie, Muséplassen 3, Bergen

Info: Skeive kulturår

Powered by Labrador CMS