Aktivisten Robyn Ochs har kjempet for bifiles rettigheter i 40 år. Nå ser hun et skifte i folks holdninger.

Bi + revolusjonær

Robyn Ochs har identifisert seg selv som bifil i 41 år. – Det er i så fall en veldig lang «fase», sier foreleseren, aktivisten og forfatteren som har viet livet til å kjempe mot bi-fordommer.

Publisert Sist oppdatert

Bifile, og alle som identifiserer seg under den paraplyen (som panfile og andre som kan utvikle romantiske eller seksuelle følelser for flere enn ett kjønn, heretter omtalt som Bi+), har de siste årene jobbet med å bli mer aktive og synlige i den skeive bevegelsen.

I internasjonal sammenheng er Robyn Ochs et forbilde som blant annet har banet vei for en gruppe som ofte har følt seg oversett og usynliggjort i det skeive miljøet. Bi erasure, holdningen om at ingen egentlig er bifile og at bi+ som legning bare er «en fase», har blitt et mye brukt begrep.

Blikk spør Ochs om bi erasure faktisk eksiterer. Svaret hennes er en høy og ironisk latter.

– Nå er det like før jeg mister pusten av denne spøken. Men svaret er ja. Bi erasure finnes i aller høyeste grad. Da jeg jeg kom ut tidlig i 20-årene, var det vanskelig fordi bifile ikke var noe man snakket om. Ingen visste hva det ville si å være bifil, og det fantes ingen forbilder. Derfor er det viktig for meg å bidra med ressurser slik at andre ikke skal måtte oppleve det samme. Så det er hva jeg har viet livet mitt til.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS