Skeivt kulturår

«Stoltheit og Fordom» åpnet på Nasjonalbiblioteket

Torsdag 3. februar åpnet Nasjonalbiblioteket sin store utstilling i anledning Skeivt Kulturår.

Publisert Sist oppdatert

.

I «Stoltheit og Fordom» vises over 400 objekter som forteller om offisiell homokamp og skeiv undergrunnskultur gjennom tidene.

I samme anledning ble det arrangert en samtale om dagbøkene til Petronelle Nilsen. I disse forteller en kvinneelskende kvinne om sitt liv sent på 1800-tallet. Dagbøkene kom nylig fram i lyset, etter å ha ligget uoppdaget i Nasjonalbibliotekets magasiner.

I panelet, som ble ledet av Siri Lindstad, satt Marie Kløvstad Øye, som kom over materialet og forsto den kulturhistoriske betydningen av det, i samtale med kurator Bjørn Hatterud og Tone Hellesund fra Skeivt Arkiv i Bergen.

.

Se kvelden i bilder her:

.

I en monter vises en avskrift av den islandske Edda, som originalt ble til omkring 1220-1230. Dette eksemplaret er fra omkring 1793. Årsaken til at Edda er med, er at den inneholder skildringer av kjønnsflytende identitet.

.

I utstillingen kan publikum kan studere mer enn 400 objekter som forteller om ulike aspekter ved skeiv kamp og skeive liv her i Norge.
Lesbisk Bevegelse og Kvinnehuset i Oslo var et nav for feminister. I fjor kom historien om denne delen av kvinne- og lesberørsla ut i en gedigen bok kalt «Vi spiste, sov og drakk feminisme»

.

.

Arkitektfirmaet Snøhetta har designet et stort byggestillas for å symbolisere en homohistorie under konstruksjon.

.

Skuespiller Gidsken Armand ga liv til Petronelle Nilsens innerste tanker om den dype kontakten hun opplevde med en av sine mange «venninner».

.

På flere skjermer omkring i lokalet kan publikum velge homohistoriske tv og filmklipp, og få informasjon om hva de ser via øreklokker.

.

Kurator Bjørn Hatterud viste publikum omkring i utstillingen under åpningen.
Powered by Labrador CMS