Skeiv sommer

– Vær åpen skeiv i hverdagen

Forfatter og kurator Bjørn Hatterud er aktuell med boka Skeive ikoner.

Mjøsas store sønn forfatter og kulturentrepenør Bjørn Hatterud har hatt en finger med i mye av det som har foregått på museene og kulturinstitusjonene så langt under Skeivt kulturår. Når han ikke kuraterer, konsulterer eller deler av sin kulturelle kompetanse, leser han bøker. Denne måneden lanseres også Bjørn Hatterud, Fin Serck-Hanssen og Caroline Ugelstad Elnæs sin egen bok, kalt Skeive ikoner. Boka er en samling dokumentariske intervjuer med skeive foregangsmennesker av ulikt slag, som også er portrettert av fotograf-nestor Fin Serck-Hanssen.
Publisert Sist oppdatert

Tradisjonen tro har Blikk sommerspalte i år igjen. Som regel er den lettbeint, men i år er det vanskelig å ikke adressere skytingen i Oslo 25.juni. Pride ble ikke som vi hadde trodd i år. Hvordan går det med deg?

Jeg har det bra nå. Etter skuddene utenfor London Pub gikk jeg, som så mange andre i kjelleren. Men der nede i kjelleren er det ikke noe trivelig så jeg kom meg heldigvis opp igjen etter noen uker. Vi må prøve å kjempe mot at terrorister og ekstremister skal få diktere hvordan vi har det. Akkurat nå gleder jeg meg til at boka «Skeive ikoner» av Fin Serck-Hanssen, Caroline Ugelstad Elnæs og meg kommer ut i august. Ikonene vi portretterer i boka gir ny inspirasjon til å stå på videre.

Skeive ikoner feires med slippfest på London pub 24. august kl. 18. Da kan publikum møte både forfatterne, fotografen og ikke minst noen av ikonene.

I år er det skeivt kulturår. Så, hva har vært din beste skeive kulturopplevelse til nå?

Det beste med Skeivt kulturår har vært at skeive arrangementer og temaer har dukka opp selv i de minste bygdene, på de rareste kulturarenaene og i de mest uventa sammenhengene. I år er også endelig skeive med funksjonshemninger eller minoritetsbakgrunn i ferd med å få den plassen de (vi) fortener. Etter 2022 er skeive blikk og skeive fortellinger en selvfølge der kultur skapes og formidles, gleder meg til fortsettelsen.

-Hvilken låt går på repeat hos deg i sommer?

«21» av Tyr. Låta er savage!

Hva leser du/ser du på i sommer?

En så sjukt diger og jævla haug med bøker. Et sted mellom samling og søppelhaug. Bøker er mitt narkotikum. Billigere enn heroin, mer plasskrevende enn ketamin, mer avhengighetsdannende enn opium. Prøv bøker du også!

Kampen fortsetter! Hva er din skeive hjertesak?

Min hjertesak er åpenhet og synlighet i hverdagen. 51 uker i året er ikke Pride. Det er de ukene i året vi har mest gjennomslagskraft. Vær åpent lesbisk på jobb, trans i borettslaget eller bifil i sosiale medier. Mennesker man kjenner og omgås er så mye vanskeligere å hate. Selv for ekstremister.

Powered by Labrador CMS