Scene

Skeivt dukketeater til Oslo

Ved å trekke inspirasjon fra skeiv kamp, botanikk og dukkers betingelser, ønsker Varun Narain en gjenforening med ytringsfriheten han har fått innskrenket. Forestillingen Dark & Delicious kan sees på Nordic Black Theatre i mars.

– Jeg håper å gjenoppleve ytringsfriheten og å samhandle med studenter og artister, for å skape nye måter å forestille seg nye muligheter for frihet og inkludering, sier Varun Narain.
Publisert Sist oppdatert

Med en doktorgrad i botanikk byr indiske Varun Narain på det skeive dukketeateret, Dark & Delicious som skal ta utgangspunkt i kjønnsfluiditet, og krysse både fysiske, mentale og biologiske grenser.

– Dukketeater er et fascinerende kunstnerisk medium. Publikum vet at det de ser på er et manipulert livløst objekt, men de suspenderer sin vantro og aksepterer illusjonen om livet som presenteres. Det blir mulig å presentere «livet» fritt fra forutinntatte ideer og definisjoner, sier Narain til Blikk han legger til at doktorgraden i botanikk bidrar til å inspirere dukkene.

– Planter og sopp gjør ikke livsprosessen ulik når det kommer til deres kjønn eller deres seksualitet eller aseksualitet. Det er ingen «skam» eller «skyld» i deres verdener. Dette synes jeg er fascinerende og livsbekreftende.

Siden Narain var 9 år har han lekt med, og lagd, dukker. Han ønsket å lage historier og dukker, som utfordrer måten samfunnet tenkte rundt kjønn, en forståelse han selv ble konfrontert med der han kom fra.

– Jeg vokste opp i et samfunn som fikk meg til å føle at jeg burde vært jente. Selve grunnen til hvorfor jeg gjør det jeg gjør, er fordi jeg ikke ser noen annen mulighet til å kommunisere følelsene mine, uten å bli psykisk eller fysisk truet, forteller Narain.

På 90-tallet brukte Narain også dukke-kunsten til å rette oppmerksomhet til temaer som seksualitet, noe som ble enda viktigere på grunn av HIV/AIDS krisen.

– Jeg håper å gjenoppleve ytringsfriheten

Inspirasjonen for Narains forestilling ble forsterket etter at han i det siste har møtt på utfordringer og et innskrenket ytringsrom, og blitt sensurert på bakgrunn av tematikken som han tar opp i sitt kunstneriske arbeid.

– Jeg håper å gjenoppleve ytringsfriheten og å samhandle med studenter og artister, for å skape nye måter å forestille seg nye muligheter for frihet og inkludering, sier Narain.

 Siden september 2023 har Narain vært residenskunstner under Safemuse havens i Oslo.

Organisasjonen ble stiftet i 2013, nettopp for styrke kunstnerisk frihet og trygge arbeidsforhold for forfulgte kunstnere verden over.

I hans periode har Narain jobbet med sin kunstneriske partner, skuespiller og poet Shaad.

Håpet til Narain er han gjennom deres arbeid, kan få frem viktigheten av å være skeiv og utvide grensene for livete som er lhbtqI+.

– For mange av oss har skeiv kamp vært den eldste, mest voldelige og mest usynlige krigen vi har vært utsatt for. En krig som nekter oss muligheten til å oppdage kjærligheten eller livet slik vi ønsker å oppdage det, sier Narain og legger til at han synes det er rart at vi snakker om oppdateringene til KI, mens de menneskelige «programvarene» er utdatert.

– Vår naturlige intelligens sitter fortsatt fast i et utdatert og påtvunget visjon om samfunn fylt med misbruk og brudd på grunnleggende menneskerettigheter.

Forestillingen Dark & Delicious kan sees på Nordic Black Theatre 10. - 13. mars.

 

Powered by Labrador CMS