Urix

Jonas Gardell legger opp

I september hadde Jonas Gardell premiere på showet «Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!», som ifølge den folkekjære komikeren blir hans siste.

Jonas Gardell er klar med romanen «Fjollornas fest» og showet «Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!»
Publisert

Komikeren og forfatteren Jonas Gardell fyller 60 år neste måned, men ligger ikke på latsiden av den grunn. Han er nå aktuell med romanen «Fjollornas fest», om natten 29. juli 1971 og om Club Etoile og festen som har blitt kalt «Sveriges största fjollparty».

I boka skildrer Gardell Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette og Frances. Tilbake i 1971 er de vant til å bli foraktet – til og med av andre homofile. For de såkalte skrullene var, som de er i dag, blant de mest utsatte av de utsatte, ifølge den svenske forfatteren.

«Men når Club Etoile flytter og arrangerer stor fest, eier de verden for én natt. Festen kom til å bli kjent som Sveriges største fjolleparty», heter det videre om handlingen. Som av forlaget beskrives som «bitchy, smertefull, morsom, mørk og filmisk».

Jonas Gardell har skrevet på romanen i flere år, og konstaterer ifølge TT at emnet er blitt enda mer aktuelt.

– I 2023 raser verden nok en gang over skruller, feminine homser, dragqueens og transpersoner. Konservative og autoritære krefter lar seg opprøre av alt som er rosa, glitrende og morsomt, lyder det fra Gardell.

Gardell forfatterdebuterte i 1985, og har skrevet en rekke romaner, show, TV- og filmmanus samt sangtekster. Nå for tiden er Gardell aktuell på svenske scener med stand up-showet «Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen!».

«Og jeg skal feire 20 års dagen min på scenen, og skal feire sammen med publikum», sier Gardell til QX.

Han mimrer over sine 30 år på scenen.

«Jeg var den første svenske stand up-komikeren som fikk gjøre egne show på private scener, og den første komikeren som gikk fra små scener til konserthus og arenaer», sier Gardell.

«Og på de store scenene har jeg holdt meg. Men nå er det nok slutt. Dette showet er det siste», sier han til QX.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS