Bøker

Radclyffe Hall (1880-1943) kledde seg i mannsklær og vennene hennes kalte henne for John. Fra 1916 og fram til sin død, var hun i et forhold med kunstneren Una Vincenzo, mer kjent som Lady Una Troubridge (1887–1963), men hadde også lengre affærer med andre kvinner. Her er Troubridge og Hall (t.h.) med dachsene sine i 1923.

Den første lesbiske romanen handler kanskje ikke om lesbiske

«The Well of Loneliness» fra 1928 er kalt for «den første lesbiske romanen». Nå er «Ensomhetens brønn» kommet i en ny norsk oversettelse. Er romanen fortsatt aktuell? Absolutt, men kanskje på en annen måte enn før.

Publisert

«The Well Of Loneliness» ble forbudt like etter at den kom ut. En kritiker i London-avisa Sunday Express mente romanen var obskøn på grunn av dens beskrivelser av en kvinnes lengsel etter kvinner. Hans krav om forbud ble opptakten til en rettsprosess som satte enstopper for videre utgivelse. Bøkene som allerede var i sirkulasjon, ble konfiskert.

I USA måtte det en rettsak til før forleggeren fikk lov til å publisere boka der. Romanen kom senere ut på mange språk, etterhvert også på norsk i 1949. Siden har romanen om protagonisten Stephen Gordon for mange vært det første møtet med en litterær framstilling av lesbisk kjærlighet.

At det er en heller trist framstilling, har i stor grad vært underordnet det at den ga oss muligheten til å lese om et annet menneske som også forelsker seg i en av samme kjønn. Radclyffe Hall fikk mens rettssaken pågikk, utallige støttebrev, også fra mange menn som understreket betydningen boka hadde for dem.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS