Film

«West Side Story»- forfatteren, Arthur Laurents, avviser at Leonard Bernstein (bildet) var bifil: «Bernstein var en homofil mann som giftet seg».

Maestroens japanske elsker

Leonard Bernstein blir portrettert i «Maestro», premiere på Netflix 20. desember.

Publisert Sist oppdatert

LEONARD BERNSTEIN (1918-1990) hadde forhold til både menn og kvinner. Nå kommer Netflix-filmen «Maestro» om den amerikanske komponisten og dirigenten som i løpet av karrieren mottok en imponerende mengde priser, inkludert 16 Grammy Awards, syv Emmys, to Tonys og en Kennedy Center Honour. 

I filmatiseringen befinner Bradley Cooper (som regidebuterte med «A Star is Born»), seg både foran og bak kameraet. Han har regissert filmen og spiller selv også hovedrollen. 

Det biografiske dramaet handler om kjærlighetsforholdet mellom Bernstein og skuespillerkona Felicia Montealegre som spilles av Carey Mulligan, og musikken han skapte og dirigerte. Samtidig kommer det med jevne mellomrom, og via filmens mange tidshopp og tilbakeblikk, til overflaten at han også elsket menn. 

Paret traff hverandre i 1946, giftet seg fem år senere og fikk tre barn sammen. Han elsket Felicia, og tok seg også av henne den siste tida før hun døde av kreft i 1978 – og han elsket også japaneren Kunihiko Hashimoto som han traff i 1979. 

26 år gamle Hashimoto var ansatt i et forsikringsselskap, og møtte 61 år gamle Bernstein backstage etter en konsert i Tokyo. Forholdet deres varte fram til Bernsteins død i 1990. Men at Bernstein hadde hatt et kjærlighetsforhold til en japansk mann, hadde gått under radaren inntil professor i amerikansk historie, Mari Yoshihara, ved en tilfeldighet fant 350 ukjente brev i kongressbiblioteket i Washington. Kjærlighetsbrevene ble i 2019 til boka «Dearest Lenny: Letters from Japan and the Making of the World Maestro», satt sammen av Yoshihara og godkjent av Hashimoto.

Bernsteins hadde mange elskere, men homokjærligheten har likevel fått relativt lite oppmerksomhet til fordel for hans suksess som klassisk dirigent i verdensklasse og som hyllet Broadway- og Hollywood-komponist, for blant annet «On the Town» (1944), og «West Side Story» (1957). 

Heller ikke i «Maestro» er «homofil mann i heteroekteskap» et hovedtema, men Cooper viker likevel ikke unna at Bernsteins seksuelle appetitt på menn skaper en underliggende frykt for avsløring, og heller ikke hvordan hans homoaffærer i skjul og avsløringsfrykten påvirker ekteskapet deres. I filmen serverer Felicia under en konfrontasjon han denne replikken; «Hvis du ikke er forsiktig, kommer du til å dø som en ensom, gammel dronning».

Storrøykeren Leonard Bernstein døde 72 år gammel av progressiv lungesvikt som utløste et hjerteinfarkt. Han skal visstnok ha blitt gravlagt med partituret til Gustav Mahlers femte symfoni og Lewis Carroll-klassikeren «Alice i eventyrland». 

Maestro vises på Netflix fra 20. desember

Powered by Labrador CMS