Burleskartist Rubyyy Jones opptrer på Oslo Burlesque Festival. Foto: Eivind Hansen.

– Paljetter er bedre enn en terapi

Kan det å bekle seg i fjær og paljetter, for så å kle av seg foran flere hundre øyne, være frigjørende? – Absolutt, sier Fifi von Tassel som inviterer til Oslo Burlesque Festival på Elsker 25. – 29. september.

Publisert Sist oppdatert

– Burlesque har kommet for å bli, konstaterer Carina Elisabeth Carlsen, også kjent under artistnavnet Fifi von Tassel.

Sammen med Rikky Balboa, som til daglig heter Rikke Været Olsrud, og drag queen Flora F. Ellatio, som i det sivile liv heter Olav Andre Gravseth, arrangerer Carlsen denne uka Oslo Burlesque Festival – for tredje år på rad.
– Det betyr fem dager med glitter, glamour og kroppspositivisme, servert av noen av verdens beste artister innen sjangeren. Med på laget har festivalen nå fått ingen ringere enn mannen med de festligste dressjakkene og største paljettene, selveste Per Sundnes.

Oslo Burlesque Festival er opptatt av å ha en interseksjonell og mangfoldig profil.
– Det gjenspeiles i showene og arrangementene rundt. Vi er sen sexpositiv og kroppspositiv festival, hvor vi pakker inn viktige politiske budskap i glitter, forklarer Carlsen.

Fifi von Tassel

Fant seg selv på scenen
Carina Elisabeth Carlsen begynte med burlesque i 2013 etter å lenge ha slitt med spiseforstyrrelse.

– Det er nok vanskelig for mange å forstå hvordan det å kle av seg på en scene foran mange mennesker kan virke forlokkende, spesielt når en tidligere ikke har orket å se seg selv i speilet, sier Carlsen og forteller at det for henne fungerte terapeutisk.

– På scenen fant jeg meg selv, men jeg fikk også spredt et budskap om kropp, og sammen med paljettene ble det bedre enn å gå til psykolog.

Ikke spør om det
Burlesque kan betegnes som satirisk stripp, og medfører ofte at artisten kler av seg. Men reisen er ofte viktigere enn sluttresultatet.

– Burlesque er for meg tung politikk pakket inn i paljetter og humor. Det er lettere å få frem budskapet når du får folk til å le, og det er det vi prøver på her, sier Carina.

Hun har blitt en profilert kroppspositivist og aktivist, og var nylig med i NRKs programserie «Ikke spør om det», hvor hun snakker åpenhjertig om det å være overvektig.

Burlesque og akttegning
Oslo Burlesque Festival braker løs onsdag 25. september på Elsker hvor det blir debatt om viktigheten av representasjon på scenen. Torsdag 26. september rettes scenelyset på nykommere innen burlesque, med hele tolv artister på scenen. Festivalen har samlet noen av de beste nykommerne i verden akkurat nå, som skal konkurrere om den gjeve tittelen «Rising star of the North». Inn imellom alt dette blir det også dragbingo, dragshow, drag brunch og Dr.Sketchy’s akttegning med show.

Rubyyy Jones

Rubyyy Jones og Per Sundnes
Fredag 27. september og lørdag 28. september er festivalens hovedshow. Øverst på plakaten står den skeive aktivisten Rubyyy Jones. Kveldens konferansierer er Per Sundnes og Kiki Deville.

Rubyyy Jones, opprinnelig fra Canada og bor i dag i London, er en danser, skuespiller, aktivist og en lhbtqi-personlighet som opptrer over hele Europa. Jones er en av skaperne av Arcola Theatre Queer Collective og omtales som «The queen of queerlesque». Jones vant i 2017 prisen «Most Innovative» under Burlesque Hall of Fame.

Jones deler scene med Ebony Silk fra England, samt et kobbel burlesqueartister fra Norge og resten av verden.

Death drops og dagfylla
Fredag og lørdag kan publikum stifte bekjentskap med den ferske og fremadstormende britiske dragdronningen Dolly Trolley, som inkluderer dragbingo, lipsync, death drops og mye moro. Lørdag kan du kaste deg ut i dagfylla og samtidig late som du trener, takket være drag aerobics.

For info og fullstendig program, sjekk: osloburlesquefestival.com

Powered by Labrador CMS