Film

Trans-gangster-musikal kan vinne i Cannes

Den spanskspråklige filmen «Emilia Perez» spås å kunne stikke av med flere gjeve priser når filmfestivalen i Cannes avsluttes i helgen.

Utsnitt av filmplakaten til filmen «Emilia Perez», som altså kanskje kan vinne Cannes-pris.
Publisert Sist oppdatert

Filmfestivalen i Cannes avsluttes med prisutdeling lørdag. Blant filmene som spås å stikke av med en – eller flere – gjeve priser er trans-ganster-musikalen «Emilia Perez», regissert av Jacques Audiard. 

I hovedrollen som Emilia Perez / Juan Del Monte finner vi trans-skuespilleren Karla Sofía Gascón. Hun spiller hensynsløs kartelleder som etter to år med hormonbehandling ber den kidnappede advokaten Rita Mora Castro (Zoe Saldaña) om hjelp til å gjennomføre kjønnsbekreftende behandling.

Magasinet Vulture beskriver filmen som en fryktløs og latterlig blanding av filmene «Mrs. Doubtfire» og «Sicario». Men det er også en «fordømt musikal», en kulturkrigsfelle og en «film laget av en gjeng utlendinger om den meksikanske narko-krigen». 

I den overveiende positive anmeldelsen konkluderes det med at filmen vil skape diskusjoner. Og at regissør Jacques Audiard ikke henfaller til å holde publikum i hånden hva gjelder tolkinger. Som de skriver, han har «et maksimalistisk blikk, og et minimalistisk hjerte». 

Audiard hadde opprinnelig tenkt filmen som en opera. Manuset er løselig basert på den franske forfatterens Boris Razon’ postmoderne roman «Écoute» (2018). 

Filmmusikken er skrevet av den franske duoen Celine og Clément Ducol. Og i rollen som kona til Perez finner vi sangeren Selena Gomez. 

Også Hollywood reporter er positive, og rangerer filmen som en av tre filmer til å vinne så vel selveste Gullpalmen som flere av de øvrige gjeve prisene. 

Særlig trekkes Karla Sofía Gascón prestasjon frem. Hun vil i så fall bli den første transpersonen til å få slik heder. Men magasinet åpner for at det også kan skje at skuespillerprisen deles på hele det kvinnelige ensemblet. 

Dette vil i så fall bli andre gang en film av Jacques Audiard tar pris med seg hjem fra Cannes. I 2015 fikk han Gullpalmen for «Dheepan». 

Etter hva Hollywood Reporter erfarer skal Netflix være interessert i visningsrettighetene. 

 

Powered by Labrador CMS