Urix

Hyller modige skeive aktivister

I dokumentaren «Las locas del 73», hylles de første skeive aktivistene som tok til gatene for å kjempe for rettigheter bare måneder før militærkuppet i Chile. Det er også en dokumentasjon av den brutale forfølgelse av landets lhbt+befolkning.

Fra dokumentaren «Las locas del 73».
Publisert

Skeive skrives ofte ut når verdenshistorien skal fortelles. Det har den skeive aktivisten og journalisten Victor Hugo Robles sammen med dokumentaristen Carolina Espinoza gjort noe med.

Den 22. april 1973, samlet rundt 30 homofile og transpersoner seg på Plaza de Armas i Santiago. De protesterte mot politiovergrep, undertrykking og diskriminering som datidens skeive i Chile ble utsatt for, skriver washingtonblade.com

Regissør Victor Hugo Robles er også kjent som El Che de los Gays. En betegnelse han selv formet i 1997 da han som medlem av Homoseksuelle frigjøringsbevegelse, presenterte egen aktivisme som skeives svar på Che Guevara. «El Che de los Gays» er også tittelen på den chilenske lhbt+dokumentaren fra 2005 som handler om Robles liv og skeiv aktivisme.

Nå foreligger dokumentaren «Los locas del 73», som markerer 50-årsjubileet for Chiles første rettighetsmarsj for den skeive befolkningen, som skjedde i en tid da homofile var kriminalisert og homofobien var dypt forankret i landets befolkning. Diskrimineringen var så utbredt at ingen skeive torde å stå fram, og politiet foretok jevnlig arrestasjoner og raidet private møter.

I «Las locas del 73», belyser journalisten og den skeive aktivisten Victor Hugo Robles både Chiles første skeive opprør og forfølgelsen av lhbt+befolkningen under diktaturet.

Homofobien gjenspeiler seg også i medias dekning av saken der demonstrantene omtales som «de gærne kvinnene» selv om det var både homofile cismenn og transkvinner som deltok i Chiles første skeive demontrasjon.

Filmen er ikke bare en hyllest til skeivt opprør, den belyser også de usynlige ofrene for Pinochets regime og plasserer med det landets lhbt+befolkning sentralt i årets 50-årsmarkeringen for militærkuppet i Chile.

Diktaturets usynlige ofre

I filmen deltar La medallita, Marcela Dimonti, Brenda og Marco Ruiz som var med på demonstrasjonen på Plaza de Armas. De forteller historien om markeringen som fant sted, om situasjonen til skeive i datidens Chile og forfølgelsen av lhbt+befolkningen under Pinochets regime.

Skeive var sammen med venstreorienterte målgrupper for militærjuntaen. Under Augusto Pinochets regime ble mange skeive torturert og drept av høyreorienterte dødsskvadroner. Flere av de som deltok i demonstrasjonen på Plaza de Armas denne vårdagen i 1973, står på listen over de som ble drept eller bare forsvant.

Skeive som ble forfulgt eller myrdet har, ifølge Robles, ikke vært et tema i landets oppgjør med diktaturet. Det foreligger ingen nasjonale register over antall skeive som ble ofre for regimet. Staten har heller ikke vist noen interesse for å gi lhbt+befolkningen oppreisning for den forfølgelsen de ble utsatt for.

Denne døren åpner nå dokumentaren om landets første skeive opprør. Victor Hugo Robles har dedikert den til lhbt+ofrene for regimet. Filmen har fått en sentral plass i 50-årsmarkeringen for militærkuppet i Chile, og «Las locas del 73» går nå sin seiersgang på filmfestivaler i rekke land verden over.

Powered by Labrador CMS