Skeiv søndag

Konvertering til punk

Conversion Therapy slipper singelen «Slave».
– «Slave» en leken tolkning av hvordan man kan være oppslukt av sosiale medier.

Publisert

Det skeive punkbandet Conversion Therapy hadde sin konsertdebut under Reclaim Pride i Oslo i juni. Bandet bød på et forrykende sett med gladpunk og høy energi, og resultatet har gjort dem spillekåte.

– Vi er så klare for flere konserter! Målet er å dra hjem til Alta og spille der med tid og stunder, sier vokalist og gitarist Jørn Hagalid til Blikk.

Nylig slapp Conversion Therapys singelen «Slave», fra den kommende EPen «Long Nights». Det er en hardtslående poppunk-låt med dråper av inspirasjon fra hip-hop. – «Slave» er en 2020-kommentar på hvordan sosiale medier holder oss i et strupetak sett gjennom lupen av BDSM-betingede metaforer og referanser. «Slave» en leken tolkning av hvordan man kan være oppslukt av sosiale medier.

Rått navn

Blikk møter bandet på utestedet Tilt i Oslo Sentrum. Her, omgitt av flipperspill som blinker og støyer, får vi historien om bandet som mikser punk med skeiv livstil og samiske røtter.

Conversion Therapy har sine aner i Alta, men i dag har de base i Oslo.

Conversion Therapy

Liam Knott: 27 år, spiller bass.

Nils Frisk: 29 år, spiller gitar.

Jørn Hagalid: 27 år, spiller gitar og synger.

Kristoffer Andreas Johnson: 26 år, spiller trommer.

Nett: facebook.com/conversionxtherapy

– Alta fikk oss til å treffes, sier Jørn og forteller at første utgaven av bandet gikk under navnet Homoterapi og låtene var på norsk.

– Vi syntes jo navnet var skikkelig rått, og ikke minst veldig aktuelt, men det låter bedre på engelsk.

Det var Jørn Hagalid og Kristoffer Andreas Johnson som var de første medlemmene. Så traff de Liam Knott i Alta. Liam er opprinnelig fra Darby i England. Han gikk på Liverpool Institute for Performing Arts, også kjent som Paul McCartney-skolen.

– Skolen har et slags utvekslingsprogram hvor elevene sendes til ulike land over sommeren. Det var da jeg møtte disse gutta og endte opp med å flytte til Alta.

Pandemiterapi

Jørn, Kristoffer og Liam flyttet fra Alta til Oslo, hvor de traff Nils Frisk som også ble med i bandet. Conversion Therapy var et komplett band på slutten av 2019, og så skjedde det store.

Pandemien traff verden som en bombe. Da var gode råd dyre og i mangel av et sosialt liv, uteliv og konserter, flyttet gjengen like godt inn i studio hvor de øvet og laget musikk.

– Vi fikk mye tid til å gjøre vår greie og å bli samspilte som band, forklarer Jørn.

– Det var i pandemien vi fant ut hva vi ville som band og brukte mye tid på å spille inn demoer. Jeg tror bandet ville vært et annet band uten pandemien. Nå er vi samspilte og har et hav av låter vi vil spille for publikum, sier Liam.

Pandemien ga bandet et annet lydbilde rett og slett.

– Vi lekte oss i studio. Eksperimenterte med hip hop og trap, i stedet for tre steg-punk, som vi opprinnelig begynte å spille. Pandemien gjorde oss til bandet vi er i dag. Men nå er vi superklare for konserter, forklarer Liam.

Jørn er opphavsmannen til låtene, og han skriver sanger med følelser.

– Det blir mest låter med negative følelser. Låtskriving er en måte å få ut følelser på. Jeg er singel nå, men selv om jeg hadde hatt en kjæreste ville jeg nok skrevet melankolske låter om uforløst kjærlighet. Kjærlighetssorg og lengsel gir den beste musikken, sier Jørn.

– Ikke glem selvforakt, parerer Liam.

Oslo City-same

Til tross for bandnavnet, har ingen av bandmedlemmene vært utsatt for konverteringsterapi.

– Heldigvis, sier Jørn.

– Men jeg kommer fra en kristen bakgrunn og kommer aldri til å fortelle besteforeldrene mine at jeg er skeiv. Bandnavnet og musikken vår er helt klart et spark til kristne som driver med den konverteringsdritten.

– Hjemme i Storbritannia er det store diskusjoner om konverteringsterapi for øyeblikket. Homoterapi er heldigvis blitt forbudt, men ikke konverteringsterapi for transfolk.

– Det er fucked up, sier Liam, som legger til at han har levd store deler av livet som streit.

– Det er først de siste par årene at jeg har skjønt at jeg er bi. Jeg har levd med mye internalisert homofobi. Det formet mye av den jeg pleide å være.

Det skeive er en viktig del av bandet. Det er også de samiske røttene. Kristoffer forteller at han er «full blown» same.

– Det er viktig for oss alle, men spesielt for meg, å vise det samiske, selv om jeg er det man kaller en Oslo City-same, haha. Det er viktig å vise at vi ikke noe eksotisk og at kulturen vår er ekte, sier Kristoffer.

– Da Kristoffer og jeg vokste opp i Finnmark fikk vi den samiske kulturen inn fra vi var barn. Den samiske kulturen er veldig macho-preget, og dessverre ikke så veldig inkluderende. Men det er stadig flere og flere skeive samer som kommer ut og står for hvem de er, i tillegg til streite samer som støtter skeive, sier Jørn.

– Vi er i bunn og grunn helt ordinære og vanlige folk, som liker å spille punk. Men at vi er skeive og at noen i bandet er samisk, er viktige deler av vår identitet, sier Liam.

Inkluderende punk

Homopunk er en stor undergrunnsscene internasjonalt. Her hjemme er det ikke så mange band som tilhører sjangeren.

– Conversion Theraphy er det største homopunkbandet i Skandinavia, sier Jørn lattermildt.

– Fansen vår kaller seg Loosers, oppkalt etter den første singelen vår, sier Liam.

Bandet er inspirert av en rekke artister, som punkbandet Against Me! og spesielt bandets vokalist Laura Jane Grace.

– Men vi liker andre artister også, som Freddy Mercury. Jeg har ett ikon. Fat Mike! Han er vokalist og bassist i punkbandet NOFX. Han elsker å gå i kjoler og kaller seg «transvestlight». Fat Mike har faktisk produsert sin egen kjolekolleksjon for menn, og fansen elsker det, sier Jørn, og legger til:

– Det har aldri vært viktig for meg om punkbandene jeg liker er skeive. Punk handler om individualitet og retten til å være seg selv. Derfor er alle inkludert.

Skeive rettigheter og skeive følelser er en naturlig del av bandets låter.

– Vi er opptatt av skeive rettigheter, som forbud mot konverteringsterapi. Og transrettigheter, som er en vits. Det virker som hatet som var rettet mot homoer, nå rettes mot transfolk, sier Jørn.

– Hatet mot transfolk er virkelig ille. Spesielt i Storbritannia, hvor jeg kommer fra. Men det står ikke bra til her i Norge heller. Alle fortjener å få være den de er, sier Liam.

Powered by Labrador CMS