Urix

Cuba vedtar rett til likekjønnet ekteskap og adopsjon

«Love is now the law» tvitret president Miguel Dìaz-Canel etter at Cuba holdt folkeavstemming om ny familielov i slutten av september.

Mariela Castro i prideparade under Cuba Pride i Havana 2016.
Publisert

Familieloven det ble stemt over inneholdt over 400 ulike punkter, men det var knyttet mest spenning til forslagene om likekjønnet ekteskap og retten til adopsjon.

Nesten 70 prosent av prosent av cubanerne som avla stemme, sa ja til regjeringens forslag, som også omhandler tillatelse til bruk av surrogati og rettigheter for besteforeldre av barn til likekjønnede par.

Bestemmelser i loven adresserer dessuten også vold mot personer på grunn av deres kjønnsidentitet, og bedre beskyttelse av eldre.

Familiære forbindelser

En viktig pådriver for loven har vært Mariela Castro. Hun er leder for Centro Nacional de Educación Sexual, Cubas senter for forskning og informasjon om kjønn og seksualitet, underlagt Helsedepartementet.

Mariela Castro er også datter av Cubas forrige president, Raúl Castro og niesen til Cubas revolusjonære helt Fidel Castro, som styrte Cuba fra revolusjonen i 1959 og fram til 2008.

Hun har dermed stor innflytelse i det cubanske samfunnet, også utover sin formelle rolle.

Castro har i mange år brukt sin faglige og familiære tyngde aktivt for å drive fram forslag om større rettigheter for skeive og for bedre beskyttelse av mennesker med flytende kjønnsidentitet.

Yngre cubanere avgjorde

Skoler på Cuba har i forbindelse med forlagene til ny familielov undervist i hva det det vil si å si ja til likekjønnede rettigheter, og dominerende cubanske media har aktivt tatt stilling for forslagene. Størst innflytelse har likevel aksjonistiske kampanjer på sosiale media hatt. Under hashtagger som #YoVotosSi, (Jeg stemmer ja) har disse mobilisert særlig yngre, som ellers ikke bryr seg om politiske valg, til å møte opp og stemme for regjeringens forslag til ny familielov.

Ifølge den cubanske avisen Granma benyttet de yngre også avstemmingen til å sende et signal til myndighetene om sin tørst etter tilgang til mer kunnskap om verden og mer frihet til å være seg selv.

Motstanden mot loven kom i første rekke fra en konservativ katolsk vekkelse i det altoverskyggende kommunistiske landet, samt politiske motstandere av regimet.

Begge leire, som delvis er overlappende, har drevet en hard kampanje mot loven, men fikk ikke gjennomslag for sitt reaksjonære syn. Cuba har nå formelt vedtatt en av de mest liberale lovene i hele Latin-Amerika når det gjelder skeives rettigheter. Med den Cubanske presidentens ord: Kjærlighet er lov.

Powered by Labrador CMS