Gloria Mundi, kjent fra dragtruppen X-Dolls, er en av mange dragdronninger som er portrettert i boka «Parykker, stiletter og frigjøring».

Norsk drag mellom to permer

Daisy Hafstads store praktbok «Parykker, stiletter og frigjøring» er omsider trykket og klar for nytelse. – Drag er mer enn bare paljetter og fjas, sier Daisy Hafstad.

Publisert Sist oppdatert

Daisy Hafstad har skrevet en coffee table-bok om dragshow og frigjøringskamp i Norge, og med bilder av kjente og ukjente drag-dronninger som hun har fått fra blant annet Skeivt Arkiv, Blikk og av privatpersoner.

Boksignering på Elsker

Et slikt praktverk fortjener en real slippfest med glitter og paljetter, men takket være pandemien er alt av festligheter avlyst.

Men fortvil ikke. Hafstad har sammen med Elsker funnet en løsning. Det vil bli mulig å kjøpe boken fysisk, og da kan du i tillegg få den signert av Hafstad.

Første mulighet er fredag 4. september kl. 18 til 21. Det er også muligheter fredag 11. og fredag 18. september til samme tid. Elsker, Kristian IVs gate 9, Oslo.

Info: facebook.com/parykker

– Det er på tide å få denne historien ned på papiret. Dragshow er mer populært enn noensinne, men få vet om hva slags kamp som ligger bak, og hvor mye drag-artister i historien har risikert for å holde show. Dette er en viktig del av både skeiv og norsk kulturhistorie, sa Hafstad i et intervju med Blikk i april.

Hun har gitt boka tittelen «Parykker, stiletter og frigjøring. Verdens første bok om norsk dragshow». Hafstad vet hva hun snakker og skriver om. Hun kom ut som trans som 22-åring i 1989, og har i tillegg mangeårig bakgrunn fra drag-miljøet, og som vertinne og konferansier for Kvasi Grand Prix.

Drag og frigjøringskamp

Boka ser dagens lys takket være iherdig innsats av Hafstad, bidrag fra landets dragdronninger og konger, samt tilskudd fra Kulturrådet, Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

Drag er mer enn bare paljetter og fjas.

Daisy Hafstad

Hensikten med boka er at folk skal få mer kunnskap om en kultur som ikke alltid har fått aksepten den fortjener. Hun håper bildene og historiene kan bidra til å åpne folk for mer aksept og toleranse i hverdagen.

– Drag er mer enn bare paljetter og fjas. Det er en kamp, en krig man fører mot dem som ikke klarer, evner, eller vil se at verden er og kan være annerledes enn de selv ser den.

I boka skriver hun om drag-historiens tidlige artister og fram til de vi har i dag. Hva var det som fikk menn til å risikere fengselsstraff for å stå på en scene i kvinneklær? Finnes det kvinnelige drag-dronninger? Hvorfor er drag plutselig så populært? Og hvor ble det av The Great Garlic Girls?

– Boka er derfor ikke bare et historisk verk og et pompøst fotoalbum, men et kampskrift for hele Norges skeive befolkning.

Powered by Labrador CMS