Skeiv sommer 

– Mot normtvang

Blikks sommergjest Dan Bjørke sverger til politimester Bastians livsfilosofi - man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

Etter en strålende Oslo Pride består Dan Bjørkes ferie av å gjøre minst mulig og sove lengst mulig.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. Dagens sommergjest er Pride-generalen aka leder for Oslo Pride Dan Bjørke.

 – Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Sommeren i år blir en fin kombinasjon av noen turer med venner og litt tid sammen med familien. Det har vært viktig for meg å reise vekk fra Oslo etter Oslo Pride for å koble av litt - i år ble det en tur til Barcelona. Så må muttern få litt tid – vi har en god tradisjon der hele familien samles på hytta. Det er veldig hyggelig, men det er helt greit at det kun er en helg. Det kan jo fort bli noen greier. 

Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

 – Stein Erik Hagen, jeg tror det hadde blitt all inclusive!

 – Beste sommerminne?

 – Det beste sommerminnet må vel være da jeg var 17 år, lå på et svaberg med en kompis jeg likte godt, som plutselig holdt hånden min. Vet ikke hvordan det kom til, men det skjedde, og var fint.

 – Verste sommerminne?

 – Vi var på tur i Kina, skulle reise fra Shanghai til Huang Shan, eller Yellow Mountains. Vi skulle ta toget, en togtur som da tok syv timer. Både på billetten til og tilbake var det ikke seteanvisning – vi trodde det betød at vi bare kunne finne noen ledige seter. Det gjorde det ikke – det var ståbilletter. Det var først syv timer ned til Yellow Moutains, så en dagstur i flotte fjell og så syv timers nattog tilbake - stående. En noget lei tur.

 – Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

 – Planlagt spontant liker jeg. Altså, turen må være planlagt, men hva som skjer på turen må gjerne være spontant. Hvis alle restaurantene er forhåndsbooket, museumsbillettene kjøpt inn og Excel-ark med aktiviteter laget blir det litt strengt for min del, og minner for mye på et prosjekt på jobben.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– OL-museet på Lillehammer – neida. Kommer litt an på hvem som kommer, men tror ville jeg tatt dem med til Emanuel Vigelands museum. Det er flott, og litt sjokkerende for noen, kanskje. Så har vi utrolig mange fine hytter med fantastisk utsikt på Vestlandet – en tur innom der hadde vært fint. 

Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

 – Jeg er et a-menneske. Men jeg gjør absolutt minst mulig når jeg har ferie, og sover lengst mulig. Er særdeles lite flink til å jobbe litt, men god til å koble helt av.

 – Hvilke skeive saker brenner du for?

 – Hele ideen om at en skal passe inn i en norm irriterer meg. Vær kjønnsflytende, ikke-binær, elsk med en mann på torsdag og en kvinne på søndag. Jeg trives særdeles godt med Torbjørn Egners tilnærming til livet fortalt gjennom politimester Bastian. Vær snill, prøv å unngå å såre mennesker, tilstreb å møte folk med nysgjerrighet og interesse. Gjør en feil, si unnskyld, men krev ikke at en annen skal leve livet sitt som en selv gjør.

 – Hva leser du i og ser du på i sommer?

 – Jeg har en haug the Economist jeg ikke har rukket å lese, så de er med i sekken. Ellers har jeg startet på the West Wing, nok en gang. 

 – Favorittsommerlåt?

 – Jon Ranes, Aiba – «Hun Vil Ha». 

 

Powered by Labrador CMS