Film og serier

Eddie Redmayne angrer på «The Danish Girl»

«Jeg ville ikke ha tatt rollen i dag» sier skuespiller Eddie Redmayne, som spilte transkvinnen Lili Elbe i filmen fra 2015.

Publisert Sist oppdatert

.

Til The Times forteller Eddie Redmayne at han i dag angrer på å ha sagt ja til å spille transkvinnen Lili Elbe i Tom Hoopers «The Danish Girl» (2015).

Filmen er basert på livet til den danske kunstneren Lili Elbe (1882-1931), som i 1930 var første transperson til å gjennomgå kjønnskorrigerende kirurgi. Elbe ble født som Einar Wegener, men endret juridisk navn til Lili Ilse Elvenes i 1930 og sluttet samtidig å male. Hun døde i 1931 grunnet komplikasjoner etter en livmortransplantasjon, hennes fjerde kjønnskorrigerende operasjon.

«Jeg ville ikke ha tatt på meg rollen nå» sier Redmayne. «Jeg laget filmen med de beste intensjoner, men jeg tror det var et feiltrinn. Diskusjonen rundt frustrasjon over casting handler om at mange mennesker ikke har mulighet til å uttale seg. Det må jevnes ut, ellers kommer vi til å fortsette å ha disse debattene.»

.

.

Det ble først foreslått at Nicole Kidman skulle spille Einar Wegener/Lily Elbe, men Kidman trakk seg fra prosjektet.

Redmayne, som er biologisk mann og identifiserer seg som mann, fikk mye kritikk i etterkant av filmen. Flere mente at rollen burde ha blitt spilt av en transkvinne. «The Danish Girl» fikk også kritikk for å hviske ut Gerda Wegeners, Lili Elbes kone, skeive identitet.

Eddie Redmayne har et «overdrevet, overdrevet, svakt kroppsspråk (...) som hun lærer gjennom å studere en stripper – et menneske som selv spiller ut en falsk femininitet for menn» skrev Amy Nicholson i LA Times.

Forfatter og transkvinne Carol Grant mente Redmaynes «femininitet var redusert til en karikatur».

«Filmens kamp for å portrettere Lily Elbes historie forstørrer ikke bare de mest iøynefallende svakhetene til både Redmayne og Hooper, men også det cisnormative blikket til det transkjønnede samfunnet. (...) Som Einar har han skjelvende hender, triste øyne, en sykelig hudfarge og pustende stemme. Som Lili utfører han kvinnelighet ved hjelp av stereotypier.»

«The Danish Girl» ligger ute på Netflix.

.

Powered by Labrador CMS