Tre døde og 70 ble skadet da nazisten David Copeland sprengte en spikerbombe i homopuben Admiral Duncan 30. april 1999.

I 1999 rammet høyreekstrem terror Londons minoriteter

Nå fortelles historien i Netflix-dokumentaren «Nail Bomber: Manhunt».

Publisert Sist oppdatert

For 22 år siden var minoritetsgrupper i London under angrep. Over tre helger i april 1999 gikk tre spikerbomber av i London, i Brixton, Brick Lane og Soho. Tre mennesker mistet livet og 140 ble skadet.

En av bombene gikk av i puben Admiral Duncan 30. april. Admiral Duncan i Old Compton Street i Soho, er kjent som Londons eldste homopub. Det populære vannhullet ble bombet av nazisten David Copeland.

Bomben som gikk av i Admiral Duncan var den tredje på tre uker. Tidligere ble 39 mennesker skadet av en spikerbombe i Brixton, der mange av innbyggerne er av karibisk opprinnelse, mens sju mennesker ble skadet av en bilbombe i et bangladeshisk område av byen.

Den 22-årige David Copeland ble anklaget for å stå bak bombeeksplosjonene og han ble dømt til livstid i fengsel 30. juni 2000.

Copeland hadde forbindelser til det britiske fascistpartiet British National Party (BNP). Det ble kjent da avisa The Daily Mirror offentliggjorde et bilde av Copland sammen med BNP-leder John Tyndall etter en konfrontasjon med antirasister. Tyndall hadde tidligere vært fengslet for besittelse av ulovlig våpen og oppfordring til rasistisk hat.

Avsløringen av David Copeland skjedde takket være informanten «Arthur», som opererte som muldvarp i den høyreekstreme bevegelsen i Storbritannia i over ti år. «Arthur» informerte politiet om Copelands terrorvirksomhet.

Historien om bombene og om «Arthur» kan nå ses i dokumentaren «Nail Bomber: Manhunt» på Netflix. Se trailer her.

Powered by Labrador CMS