Urix

Historisk seier i Romania

21 homopar i Romania vant en historisk seier denne uka. Den europeiske menneskerettsdomstolen mener slår fast at landet bryter menneskerettighetene deres ved ikke å tillate ekteskap eller sivile partnerskap.

Florin Buhuceanu (t.v.) var en av saksøkerne som vant fram i Den europeiske menneskerettsdomstolen tidligere denne uka.
Publisert

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) slo fast 23. mai at Romania bryter artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen, som gir rett til respekt for privatlivet og familielivet.

Romania ble klaget inn for EMD av 21 likekjønnede par, som argumenterte for at rumensk lov ikke respekterte menneskerettighetene deres.

I EU-landet Romania ble homofili først avkriminalisert i 2001. De siste årene har landet gjort flere forsøk på å begrense rettighetene til folk i lhbt-miljøet, blant annet ved å forsøke å fjerne kjønnsstudier på universiteter og skoler.

20 år uten sikkerhet

«Dette er en følelsesmessig avgjørelse for oss som familier», sa Florin Buhuceanu, en av saksøkerne, på pressekonferansen tidligere denne uka.

«Forestill deg hvordan det er å leve 20 år sammen med en du elsker, og aldri ha sikkerhet rundt forholdet. Det er realiteten for lhbt-personer i Romania», sa Buhuceanu.

Flere av parene som gikk til sak mot myndighetene har levd sammen i over 15 år, og har møtt ulike problemer grunnet mangel på anerkjennelse, som for eksempel å ha status som pårørende ved sykdom og dødsfall, og mulighet til banklån som en familie og felles livsforsikring.

«Etter at homofili ble avkriminalisert i 2001, har ikke myndighetene gjort noe for å beskytte skeive familier. Tvert imot», sa Buhuceanu.

15 europeiske land

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ble opprettet i 1959 innenfor rammene til Den europeiske menneskerettskonvensjon. Konvensjonen som ble fremforhandlet i Europarådet, trådte i kraft i september 1953 og Norge ratifiserte den samme år.

Konvensjonen har til hensikt å beskytte europeiske borgeres menneskerettigheter og de grunnleggende friheter, blant annet retten til liv, vern mot tortur, vern av privatlivet og sikring av religions- og ytringsfriheten.

Romania er et av 15 europeiske land som ikke gir juridisk anerkjennelse til homofile og lesbiske par.

I EU er det bare fem andre medlemsland som forbyr sivile partnerskap for par av samme kjønn: Polen, Slovakia, Ungarn, Bulgaria og Litauen. Disse fem nasjonene begrenser også ekteskap til bare å gjelde for heterofile par i grunnloven.

Powered by Labrador CMS