Urix

Foreslår å sjekke om russiske statsansatte er skeive

Russisk politiker hevder at det å sjekke seksuelle orientering ved ansettelser av blant annet lærere vil beskytte tradisjonelle familieverdier.

Publisert

Aleksandr Khinstein (49) representerer Putin-partiet Forente Russland i parlamentet, og nå går politikeren hardt ut og hevder at høyere statsansattes seksuelle orientering bør sjekkes før de blir ansatt. Det melder VG.

«Jeg ser ikke noe klanderverdig eller dårlig i en slik undersøkelse. Beskyttelse av tradisjonelle familieverdier er et av prinsippene i vår statlige politikk», sier Khinstein i et intervju med Obozrenie.

«Jeg har jeg vært og vil i fremtiden være mot at lærere til mine sønner fremmer ikke-tradisjonell seksuell orientering», sier Khinstein.

Det kan bety at lærere er en av de grupper av statsansatte han ønsker å sjekke. Khinstein er leder i parlamentets komité for «informasjonspolitikk» og ingen hvemsomhelst i russisk politikk.

Bakgrunnen for at Khinstein nå uttaler seg om dette, er at «ungdomsministeren» i hans hjemregion, Samara, måtte gå av for noen uker siden. Det skjedde ifølge avisen Kommersant etter at Khinstein hadde beskyldt ministeren for å være del i en såkalt skeiv skandale.

Hårreisende idé

Mina Skouen i Helsingforskomiteen sier i en kommentar til VG at en slik inngripen overfor enkeltpersoner ikke er forenlig med grunnleggende menneskerettigheter, og at det vil skape mer frykt og usikkerhet for skeive russere.

«Dette er nok et initiativ for å opprettholde ideen om den «indre fienden» levende i russisk politikk, og trekke oppmerksomheten vekk fra tematikk som er mer brysomme for den politiske ledelsen», sier Skouen til VG.

Foreløpig er dette en diskusjon om en idé, ikke et konkret forslag.

«Men Khinstein har frontet forslag tidligere som har fremstått som hårreisende. For min del håper jeg vi ikke vil se et slikt forslag vedtatt, fordi det ville være en legalisering av en prosess vi allerede ser at skjer uformelt på arbeidsplasser – frykten for outing er sterk både i offentlige og private arbeidsforhold», sier Skouen.

Ekstremister og terrorister

Denne diskusjonen føyer seg inn i en lang rekke anti-lhbt retorikker i Russland de senere årene.

I mars i år meldte Russland at de har lagt det de kaller «lhbt-bevegelsen» inn på landets offisielle liste over terrorist- og ekstremistorganisasjoner. Det ble meldt av statlige russiske medier.

Beslutningen var i tråd med en avgjørelse fra Russlands høyesterett i fjor, som sa at lhbt-aktivister burde bli betegnet som ekstremister.

Det var i november i fjor at Høyesterett i Russland besluttet at «den internasjonale LHBT-bevegelsen» er en ekstremistisk organisasjon. Det betyr at all organisert virksomhet for skeive har blitt forbudt.

– Det vi har sett i Russland, særlig de to siste årene, er at alt har pekt i denne retningen. Det handler om å finne måter å gjøre skeive til fiender av staten, og gjøre dem til syndebukker for vesten. Samt å legitimere regimet i Kreml, sa Mina Skouen i en kommentar til Blikk i mars.

Og det har allerede fått konsekvenser. I mars utførte det russiske politiet razzia mot en bar og arresterte to av de ansatte. Paret er siktet for å ha roller i en «ekstremistorganisasjon». Begge blir nå varetektsfengslet til 18. mai og risikerer opp til ti års fengsel hvis de blir dømt, skriver The Guardian.

– Måten Russland gjør dette på, ved nettopp å ikke kriminalisere seksuelle relasjoner mellom to personer, er å kriminalisere identiteten og uttrykket til skeive. Dette gjør at skeive tilintetgjøres, som er veldig skremmende.

Skouen er opptatt av at Russland ikke er alene om en slik strategi.

– Det er en retorikk vi finner i Russland, men også i kommentarfelt her hjemme, i USA og på det afrikanske kontinentet. Dette er en del av en større ideologisk tankegang.

– Er du bekymret for utviklingen?

– Ja, absolutt. Jeg er bekymret for den generelle utviklingen, men i hovedsak bekymret for de menneskene som blir utsatt for denne retorikken. Både de som risikerer fengselsstraffer, og de som ikke får mulighet til å leve livene sine, sier Mina Skouen til Blikk.

 

Powered by Labrador CMS