Kirken

Den norske kirkes lhbt-kurs har fått flere til å reagere

Lhbt-kurset skal presenteres for Kirkerådet i november, men allerede nå er debatten om kurset i gang.

Vestby kirke i Akershus.
Publisert Sist oppdatert

I 2018 vedtok Kirkerådet at det skulle utvikles et kurs- og samtaleopplegg for å øke kompetansen til ansatte i Den norske kirke. Kurset skal gi kompetanse om lhbt+, kjønn og seksualitet.

Kurset er nå klart og skal presenteres for Kirkerådet i november. Ikke alle er glade for tiltaket. Tidligere i høst oppfordret den kirkepolitiske listen Frimodig kirke ansatte i Den norske kirke til å takke nei til kurset, og hevdet at de hadde fått tilbakemeldinger om at innholdet i kurset var «ensidig propaganda». Det melder Vårt Land, som har fått tilgang til kurset.

Ifølge Vårt Land starter kursopplegget med en videohilsen fra kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum, som refererer til en rapport fra 2020 hvor det kommer fram at én av fem ansatte i Den norske kirke som identifiserer seg som lhbt+, har opplevd diskriminering.

Styremedlem i Frimodig kirke, Therese Egebakken, mener kurset ikke respekterer ulike syn.

«Det blir oppfattet som et ovenifra-og-ned-tiltak som presses på de ansatte», sier Egebakken til Vårt Land.

Egebakken reagerer spesielt på at kurset oppfordrer til bruk av kjønnsnøytrale pronomen og implementering av kjønnsnøytrale toalett i kirken.

Kristine Sandmæl, leder for lhbt-utvalget i Den norske kirke synes det er trist at Frimodig kirke oppfordrer til boikott av kurset.

«Det er bedre å komme med et åpent sinn, og så kan man heller slakte kurset i etterkant», sier Sandmæl til Vårt Land.

Gjennomgang av ulike ord og begrep knyttet til lhbt+ er en del av kurset.
Powered by Labrador CMS